--> -->

Nelu Tătaru vrea vaccinare obligatorie pentru medici, profesori, pompieri, polițiști. Premierul: ”Mergem în această direcție”

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat că dorește ca persoanele din sectoare esențiale de activitate, cum sunt profesorii sau medicii, să fie obligați fie să se vaccineze, fie să se testeze săptămânal!

De asemenea, în aceeași categorie ar intra și polițiștii, pompierii sau jandarmii. Același lucru ar fi valabil pentru persoanele vârstnice, pentru cei care au cancer sau pentru imunodeprimați, relatează Digi24.

În cursul zilei de miercuri, Nelu Tătaru a discutat cu premierul Florin Cîțu despre această obligativitate a vaccinării sau testării și a precizat că deciziile urmează să se ia în perioada următoare.

”În acest moment, discuţiile sunt despre obligativitatea unor vaccinări sau a unor testări, dar deciziile se vor lua în următoarea perioadă. Ne gândim la tot ce înseamnă structuri ale statului, tot ce înseamnă spital, tot ce înseamnă şcoli”, a spus Nelu Tătaru.

La rândul său, premierul a oferit declarații despre acest subiect în fața jurnaliștilor și a explicat faptul că, deocamdată, există discuții despre această posibilitate a obligativității vaccinării sau testării.

În ceea ce privește aceasta din urmă, premierul a precizat că oamenii vor trebui să scoată proprii bani din buzunar pentru a se testa în fiecare săptămână, pentru a dovedi că nu au coronavirus. Totodată, premierul a precizat faptul că statul oferă deja gratuit vaccinarea, astfel că nu ar fi luată în calcul o decontare a testărilor.

”În această variantă, care e în primă lectură, testarea se va face pe banii oamenilor. Statul oferă gratuit vaccinarea”, a precizat Cîțu.

”Da, mergem în această direcție (n. red. pentru obligativitatea testării), vom vedea care este cea mai bună măsură. Da, vrem să introducem testarea”, a spus el, întrebat despre testarea obligatorie a unor categorii de persoane.

Alexandru Rafila a reacționat la acest subiect și a precizat faptul că aceste discuții ar trebui să fie unele în care vorbitorii să fie mai atenți la cuvinte.

Acesta a precizat faptul că alternativa testării sau vaccinării nu mai înseamnă faptul că doar imunizarea va fi obligatorie pentru anumite categorii de persoane.

În același timp, el a mai spus că discuțiile ar trebui să fie axate pentru un certificat care să arate că o persoană nu este un pericol pentru sănătatea celorlalți, pentru că are un risc mic de a transmite boala.

“Din moment ce oferi alternativa și spui vaccinare sau testare, vaccinarea nu mai devine obligatorie.

Noi trebuie să discutăm despre ce se întâmplă la nivelul UE, adică un certificat care asigură că o persoană e la risc minim de a transmite infecția”, a precizat Rafila.

Citește și

ROMÂNIA FRUMOASĂ Un castel de o frumusețe răpitoare