NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria: sprijin pentru Republica Moldova

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria, subliniind că Alianţa susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a republicii, se afirmă într-un comunicat al guvernului de la Chişinău remis Agerpres.

Presiune pe Rusia

„NATO sprijină pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi solicităm Rusiei să-şi retragă forţele de pe teritoriul ţării dumneavoastră”, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă comună susţinută cu premierul moldovean Dorin Recean la finalul unei întrevederi la Bruxelles, unde şeful guvernului moldovean se află pentru a participa la o reuniune a Consiliului General al NATO.

„NATO şi Republica Moldova au lucrat împreună timp de 30 de ani şi, în aceste timpuri foarte complicate, aprofundăm şi mai mult parteneriatul nostru. Moscova continuă să pună presiuni pe Republica Moldova, inclusiv prin şantaj energetic şi dezinformare, cu scopul de a destabiliza societatea şi de a submina democraţia”.

Moldova își extinde cooperarea cu NATO

El a spus că Republica Moldova a răspuns cu hotărâre şi a condamnat invazia rusă în Ucraina, întărindu-şi rezilienţa şi securitatea.

„Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a arătat că trebuie să modernizăm forţele armate şi să creştem rezilienţa naţională. Vom face eforturi şi mai mari în acest sens, alături de prietenii noştri, pentru a dezvolta rezilienţa societăţii, a instituţiilor, dar şi capacităţile noastre de apărare”, a declarat premierul Dorin Recean.

Şeful executivului a menţionat că Republica Moldova îşi doreşte să extindă cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică pentru modernizarea forţelor armate, consolidarea rezilienţei şi schimbului de experienţă în domeniul comunicării strategice.

El a mulţumit membrilor Consiliului NATO pentru adoptarea setului de măsuri de sprijinire a Republicii Moldova şi a pachetului de asistenţă, aprobat în februarie, pentru consolidarea capacităţii de apărare a republicii.

Citește și

Cât cheltuie Primăria Capitalei pentru Crăciun 2023. Anunțul lui Nicușor Dan