NATO a refuzat cererea Rusiei. Trupele alianței rămân în România și Bulgaria

NATO a refuzat cererea Rusiei! Trupele alianței rămân în România și Bulgaria și nu vor fi retrase.

În același timp, Rusia a adunat zeci de mii de trupe în apropierea graniţelor Ucrainei.

Ce spun, oficial și neoficial, specialiștii

Alianța nord-atlantică nu a vrut să audă de solicitările Moscovei și a respins în mod ferm cererea Rusiei de a retrage forţele armate din România şi Bulgaria.

În același timp, conform declarațiilor oficiale, au continuat eforturile diplomatice pentru a preveni un război în Europa.

Se întâmplă lucrul acesta după ce Rusia a adunat zeci de mii de trupe în apropierea graniţelor Ucrainei. Mai mulți experți militari spun că rușii pregătesc o adevărată lovitură.

Ce au cerut rușii

”NATO nu va renunţa la capacitatea noastră de a ne proteja şi de a ne apăra reciproc, inclusiv cu prezenţa trupelor în partea de est a alianţei”, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Reprezentanții Kremlinului au solicitat garanţii obligatorii din punct de vedere juridic de la NATO. Rușii au cerut ca blocul să-și oprească expansiunea şi să revină la graniţele sale din 1997.

Chiar ministerul rus de Externe a fost cel care a precizat că garanţiile de securitate pe care Moscova le solicită din partea Occidentului includ prevederi care cer forţelor NATO să părăsească România şi Bulgaria.

De altfel, atunci când a fost întrebat despre ce ar însemna lucrul acesta pentru Bulgaria şi România, care au aderat la NATO după 1997, oficialii moscoviți au transmis că Rusia doreşte ca toate trupele, armele şi alte echipamente militare străine să fie retrase din acele ţări.

La doar câteva ore distanță, NATO a respins aceste cereri. Reprezentanții alianței au spus că vor crea membri de clasa întâi şi a doua, pe care alianţa nu i-a putut accepta.

Ce zice Dîncu

”Respingem orice idee despre sfere de influenţă în Europa. Vom răspunde întotdeauna la orice deteriorare a mediului nostru de securitate, inclusiv prin consolidarea apărării noastre colective”, a spus purtătorul de cuvânt al NATO.

”NATO este vigilentă şi continuă să evalueze necesitatea de a consolida partea de est a Alianţei noastre”, a mai adăugat Oana Lungescu.

De remarcat că ministrul Apărării, Vasile Dîncu a afirmat că nu se pune problema iminenţei unui conflict în zonă care să afecteze populaţia României.

Acesta ar fi și motivul pentru care nu s-a comunicat mai mult pe tema situaţiei din Ucraina. Mai mult decât atât, ministrul a explicat că pregătirile strategice ale Armatei sunt considerate secret de stat, ceea ce presupune că populaţia poate fi informată numai în cazul unui posibil conflict.

Citește și

Nume nou pe lista fugarilor, condamnat la 2 ani de închisoare: afaceristul Ioan Neculaie de la Brașov