Muzeul de Istorie din Pomorie, o adevărată comoară

Pomorie este o bijuterie a litoralului bulgăresc. Dincolo de plajele fine și de hotelurile care oferă toate condițiile necesare unui sejur de neuitat, Pomorie mai are și alte puncte de atracție. Unul dintre acestea este Muzeul de Istorie.

Legătura dintre Muzeul de Istorie din Pomorie și România

Nu multă lume știe că există o legătură între acest Muzeu și România. Clădirea care găzduiește Muzeul de Istorie din Pomorie a fost construită de o persoană cu o avere importantă și care a trăit, printre altele, și la București. Construcția a fost ridicată în ultimele două decenii ale secolului al 19-lea și, inițial, a găzduit o școală. De-a lungul vremii, clădirea a avut mai multe destinații, liceu, grădiniță, iar apoi Muzeu.

Muzeul de Istorie din Pomorie a fost inaugurat în 1997, iar vizitatorii pot vedea obiecte unice, legate, în mare parte, de lucrările arheologice efectuate în zonă. O parte importantă este alcătuită din expoziția numismatică, aceasta fiind compusă din monede Anhialo din vremea Imperiului Roman, din zonele Messambria, Deultum, Macianopolis. Mai mult, au fost găsite și expuse monede aparținând Bizanțului medieval, imperiului Otoman, dar și din vechea Bulgarie.

Zona Pomorie a fost ocupată vreme de câteva secole de otomani. Astfel, obiectele din acea vreme au un loc special în cadrul Muzeului de Istorie. Icoane vechi, cruci de argint, diverse manuscrise sunt păstrate cu sfințenie și arătate vizitatorilor. 1878 a fost anul în care a venit Eliberarea de sub Imperiul Otoman, astfel că una din expoziții este dedicată acelei perioade.

Lucrările arheologice din zonă au scos la iveală mai multe bucăți din zidurile orașului, care datează din secolul al 13-lea, mai precis anii 1260-1280. Și acestea se pot vedea în încăperile Muzeului de Istorie. Tradițiile populare sunt păstrate în această clădire extrem de valoroasă. Unelte agricole, obiecte de meșteșug, vase de ceramică, mai multe bijuterii, țesături și costume îi duc pe turiști undeva în secolele 18-19, când regiunea Anhialo, vechiul nume al zonei Pomorie, a devenit o destinație pentru mulți imigranți din Edirne, Tracia și Macedonia. Refugiații s-au adaptat cu noua lor viață, s-au construit multe căsătorii mixte, viața de aici căpătând noi dimensiuni.

Pomorie, un centru important al creștinătății

Ce se mai poate găsi la Muzeul de Istorie din Pomorie? Monumentul zeiței egiptene Isis, oase de mamut, artefacte legate de creștinism. De altfel, aici a fost un centru important al creștinătății, Ieremia al II-lea, patriarhul Constantinopolului, fiind născut la Pomorie. Obiecte deținute de țarul Boris al III-lea, cel care a condus Bulgaria între 1918-1943, dar și arme din Al Doilea Război Mondial, precum și o colecție uriașă de fotografii fac vizita la Muzeul de Istorie una de neuitat.

Citește și

Căpitanul tricolorilor de la Tokio, Marius Marin, sfidător: ”Mulțumim celor 15 la sută”