Multă vorbărie și ridicări din umeri: Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila despre noile reguli din școli

Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila au anunțat noile reguli privind funcționarea școlilor. Elevii vor merge la ore în funcție de rata de ocupare a spitalelor.

Miniștrii sănătății și educației au transmis noile reguli privind funcționarea școlilor. Astfel, acestea se vor închide atunci când rata de ocupare a spitalelor din județ este de 75%.

Totodată, la conferința de presă, au fost surprinși de câteva întrebări ale jurnaliștilor.

Depinde de gradul de ocupare a paturilor din spitalele județului

Ordinul comun al celor două ministere va intra în vigoare în câteva ore.

Schimbarea este aceea că rata de vaccinare nu mai este luată în calcul pentru menținerea școlilor deschise, ci gradul de ocupare a paturilor din spitalele din județ.

”Ordinul a fost semnat și publicat în Monitorul Oficial în două trei ore. Schimbările importante sunt: am decuplat de rata de incidență și de rata de vaccinare.

Parametrul privind vaccinarea persoanelor din învățământ a fost o măsură care a dus la vaccinarea a peste 70% a profesorilor”, a precizat el.

Luni, e liber la cursuri

Luni, toți copiii vor merge la școală, deoarece niciun județ nu este în acest scenariu. De asemenea, cursurile claselor în care se găsesc trei cazuri de Covid în șapte zile vor fi suspendate.

S-a schimbat abordarea către gradul de ocupare a spitalelor, pragul este de 75%. Luni, toate școlile și grădinoțele vor putea funcționa cu prezență fizică.

Supendarea în clasele când sunt trei cazuri de infectare în șapte zile. Se păstrează regula intrării în online când jumătate din clase au activitate fizică suspendată”, a spus ministrul.

Regulile vor fi aplicate în toată țara pentru fiecare județ, în timp ce București și Ilfov vor fi luate împreună. Modelul a mai fost adoptat și în alte țări.

”Ziua de referință este ziua de joi pentru săptămâna următoare”, a precizat ministrul.

”Deschise, dar nu cu orice preț”

Ministrul sănătății a precizat că tulpina Omicron are o transmisibilitate mult mai mare, așa că a fost nevoie ca noile reguli să fie adaptate.

Conform acestuia, numărul de persoane care sunt internate este de circa 2-2,5%, astfel că aceasta a fost considerată o „soluție rezonabilă”.

”Ne dorim să menținem școlile deschise, nu cu orice preț. Trebuie să adaptăm modul în care le ținem deschise în funcție de evoluția epidemiologică și de particularitățile tupinii Omicron.

Are o transmisibilitate mult mai mare. Numărul de cazuri internate din numărul de cazuri noi e de 2-2,5%. 200, 250 de oameni sunt în spitale internate”, a spus ministrul.

Citește și

CTP se ia de toată familia Djokovic: ”I-a jignit și pe credincioși. Extremism anti-occidental”