--> -->

Mugur Isărescu, sfaturi pentru români în timpuri de criză: ”Să mai bem câte un ceai de tei”. Replica lui Iohannis

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu a îndemnat, joi, la calm. În contextul unei crize economice care se arată la orizont, oficialul BNR a spus: ”Să mai bem câte un ceai de tei”.

”Acolo sunt tei mai mulți”

Președintele Klaus Iohannis a susținut, joi, o declarație de presă, la finalul unei vizite la Spitalul Clinic Colentina din București.

Șeful statului a fost întrebat ce sfaturi le-ar da românilor în contextul în care inflația a explodat. În acest sens, jurnaliștii i-au amintit poziția de mai devreme a lui Mugur Isărescu, cel care recomanda un ceai de tei.

”Probabil că sunt mai mulți tei acolo și se bea mai mult. Eu cred că este o încercare grea prin care trecem, de-asta am făcut remarcile pe care le-am făcut, toată lumea le va resimți.

Dăm mai mulți bani pentru benzină, alimente, trebuie să fim un pic mai atenți pentru ce cheltuim, cât cheltuim.

Guvernul lucrează la scheme de compensare, se discută despre anumite compensări și la pensii, salarii, trebuie să fim conștienți că acest război va crea crize. În perioade de criză trebuie să judeci de două ori ce faci, cum cheltui bani”, a spus Iohannis.

”Eu l-am băut”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat, joi, raportul asupra inflației pe primul trimestru al acestui an. Oficialul băncii centrale a oferit o serie de declarații extrem de interesante.

Vorbind despre cele mai arzătoare probleme la zi pe plan financiar, Isărescu le-a recomandat românilor să se calmeze cu un ceai de tei când aud informații alarmante.

Guvernatorul BNR a recunoscut, în raportul prezentat joi, că au fost câteva episoade de panică în primul trimestru al acestui an.

”Avem şi câteva episoade de panică, le-am trăit cu toţii, nu le dezvolt. A fost un început de panică calmat, dar a durat vreo două săptămâni pe piaţa valutară, în special pe piaţa caselor de schimb valutar, din motive de lipsă fizică de bancomate, altminteri cursul am reuşit să îl ţinem stabil.

Dar a fost panică şi în ceea ce priveşte unele alimente, în special uleiul comestibil şi carburanţii”, a explicat Isărescu.

Situația e gravă

În acest context extrem de delicat pentru majoritatea populației, Isărescu a îndemnat la calm și… la un ceai de tei.

”Prețurile la energie s-au transmis în cotațiile produselor agroalimentare pe canalul costurilor cu transportul, îngrășăminte și furaje, dar și pe un fundal de început de panică. De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația este caracteristică perioadelor de criză, e de înțeles. Dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită, mai calm.

Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (n.r. director în BNR). Este un sfat bun, pentru că și acest canal psiho-social al anticipațiilor, discuțiile care nu se mai termină cu inflația și exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a declarat Mugur Isărescu.

În raportul prezentat în cursul acestei zile, Isărescu a precizat că Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7 pentru sfârşitul anului viitor.

Reamintim că BNR estima în februarie 2022 o inflaţie de 9,6% pentru finalul acestui an şi de 3,2% pentru 2023.

Citește și

Oana Sârbu de ziua ei: ”Câteodată, nu-i recunosc pe români”