O stațiune de interes național în pericol din cauza eliminării tichetelor de vacanță

Turismul românesc va trece printr-o criză fără precedent, fiind afectat atât de pandemia de COVID-19, dar mai nou și de o decizie luată în luna februarie de guvernanți, eliminarea tichetelor de vacanță.

Singura staţiune de interes naţional din judeţul Arad, Moneasa, este în pericol. De câteva luni, turiştii lipsesc, unităţile de cazare şi restaurantele fiind închise din cauza pandemiei.

În tot acest context nefavorabil, vestea că tichetele de vacanţă nu vor mai fi finanţate de Guvernul României în acest an a căzut ca un trăznet nu doar pentru sectorul HORECA din staţiune, dar şi pentru administraţia locală, care încasează taxe de pe urma activităţilor economice.

Primarul comunei Moneasa: ”Primim lovitura de grație”

Ioan Nuțu Herbei, primarul comunei Moneasa afirmă că situaţia este deja gravă şi nu se întrevede revenirea turismului în zonă, fără tichete de vacanţă. Hotelierii şi proprietarii de pensiuni şi vile îşi făceau planuri să redeschidă în luna mai, chiar şi cu restricţiile impuse de pandemie. Ar fi fost dispuşi să lucreze la o capacitate mai mică, dacă aveau turişti, dar aceştia vor fi în număr foarte mic fără vouchere.

“Din păcate, fără tichetele de vacanţă vom fi afectaţi în foarte mare măsură. Am fost deja afectaţi din cauza pandemiei, iar acum primim o altă palmă. Este cea mai proastă decizie care putea să fie luată, primim lovitura de graţie. Dacă am funcţionat la capacitate de 30 la sută în ultimul an, fără tichete vom fi şi mai afectaţi, activităţile vor fi neprofitabile”, ne-a declarat edilul.

Pandemia a afectat grav staţiunea Moneasa. În 2020, gradul de ocupare a locurilor de cazare a fost la o medie de 30%. Primarul comunei consideră că dacă statul nu ar fi oferit anul trecut vouchere de vacanţă, gradul de ocupare ar fi fost şi mai mic, pentru că majoritatea celor care au vizitat staţiunea au folosit şi acest instrument de plată.

Chiar şi vizitatorii de o zi s-au pierdut în 2020, prin anularea organizării unor evenimente tradiţionale, cum sunt Festivalul Clătitelor, Festivalul Ceaunelor sau zilele comunei. Moneasa se află la circa 110 km de orașul Arad.

De ce veneau turiștii în trecut la Moneasa

Situată în nord-vestul ţării, la poalele munţilor Apuseni, într-o vale înconjurată cu dealuri împadurite, staţiunea Moneasa beneficiază de un climat cu influenţe mediteraneene. Apele minerale bicarbonatate, calcice, magneziene hipotone, mezotermale, contribuie la tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos periferic şi ale tubului digestiv.

Cura aero şi helioterapeutică de care beneficiază turiştii aici, permite refacerea organismului după boli infecţioase şi după stări de surmenaj. Principalele indicatii terapeutice specifice staţiunii Moneasa sunt: afecţiuni ale sistemului nervos periferic, afecţiuni neurologice periferice şi centrale, afecţiuni ginecologice cornice, nevroză astenică şi afecţiuni asociate, boli metabolice şi de nutriţie.

Citeste și

ROMÂNIA FRUMOASĂ Muzeul care te duce înapoi în “Epoca de Aur”