Moldova și Ucraina încep negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană

Negocierile privind aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană încep oficial marți, 25 iunie, la Luxemburg, în cadrul unei conferinţe interguvernamentale (CIG), relatează AFP.

De ce se opune Ungaria

Începerea discuțiilor are loc în urma unui acord obținut cu greu de țările membre pe fondul opoziției Ungariei, care a fost convinsă în cele din urmă să nu blocheze procesul.

Premierul ungar Viktor Orban, care a considerat că Ucraina este nepregătită pentru aderare, a părăsit discuțiile la summitul UE din decembrie, iar liderii celorlalte 26 de state au luat decizia deschiderii negocierilor cu cele două țări. Orban, care este cel mai apropiat lider din UE de președintele rus Vladimir Putin, se opune și ajutorului european pentru Ucraina.

Cum se desfășoară negocierile

În cadrul discuțiilor, va fi analizată, la început, legislaţia celor două ţări și măsura în care aceasta este compatibilă cu cea a UE, etapă cunoscută drept „screening” și care durează, de obicei, între unu şi doi ani, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.

Este posibil însă ca în cazul Kievului și Chișinăului procesul să aibă loc mai rapid „avem deja o idee destul de clară” asupra situaţiei, a declarat un diplomat european.

Este de așteptat să treacă săptămâni sau chiar luni până la deschiderea efectivă a capitolelor de aderare și este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple până la finalul anului, în condițiile în care, de la 1 iulie, Ungaria preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Ucraina și Republica Moldova au primit statutul de candidate la aderarea la UE în iunie 2022, la câteva luni după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina.

Citește și

Rezervația naturală Pietrele Doamnei, un loc plin de legendă