Mitropolitul Longhin, erou național în Ucraina: ”Să facem asta”

Mitropolitul Longhin Jar, erou național în Ucraina după ce a construit de la zero mănăstirea Bănceni, aflată la doar 7 kilometri de granița cu România, a explicat într-o predică ce ar putea credincioșii să facă în aceste vremuri tulburi. Slujbele se săvârșesc în limba română.

Pe numele de mirean Mihail Jar, starețul s-a remarcat prin înființarea unui orfelinat lângă mănăstire cu peste 400 de copii. 34 sunt înfiați chiar de el dintre care o fetiță care nu are mâini.

Mitropolitul Longhin Jar, erou național după ce a adoptat 34 de copii și a înființat un orfelinat

Starețul este născut pe 19 august 1965, în Mihoreni, raionul Herța, RSS Ucrainiană ce făcea parte în acel moment din URSS. A fost căsătorit dar ulterior părintele și soția sa au renunțat la viața de cuplu pentru a se călugări. Au întemeiat lângă Cernăuți două mănăstiri, Bănceni, de călugări și Boian, de măicute. Acolo ei cresc peste 400 de copii orfani. Majoritatea sunt bolnavi, cu infirmități.

Măicuțele au grijă de ei, fac lecții și când cresc rămân în sat la Molnița unde episcopul le-a construit case pentru a le face un rost și după împlinirea vârstei de 18 ani.

Starețul Longhin despre posibilul război din Ucraina

”Trebuie să ne pregătim cu multă, multă rugăciune. Toată lumea este acum tulburată. Și e drept. Și eu tot mă tulbur, ca și voi. Dar nu ca cei care nu au nădejde. Ieri toată lumea mă suna: ”Ce să facem? Unde să fugim? Unde să mergem?”

Stați liniștiți, iubiții mei. Dumnezeu știe totul despre noi. El știe unde suntem, El știe unde ne aflăm. Pe Pământ va fi destul de greu de acum încolo. S-au apropiat vremurile pe care le-a spus Dumnezeu. Și voi trebuie să vă pregătiți pentru aceste vremuri. Nu cu mâncare pe care să o puneți în saci să o mănânce fluturii și viermii. Ci să adunați în cer comori. Să vă rugați fierbinte. De această hrană duhovnicească este cea mai mare lipsă.

Eu am vrut să vă rog, cei care puteți dintre voi, mai rugați și pe alții, hai să punem la ora 9 seara un acatist al Maicii Domnului cu șapte săgeți. Este durerea care a trecut prin inima de mamă că l-a văzut pe fiul răstignit. Ca să îmblânzească inimile tuturor celor din jur. Hai să ne rugăm să îmblânzească inimile tuturor oamenilor de pe pământ. Au ce mânca, au ce îmbrăca.

Mitropolitul Longhin: ”Va fi un război foarte greu”

Dumnezeu a dat ca omul să facă fier ca să facă tablouri, tractoare, să are. Nu să facă rachete și tancuri să omorâm lumea. Însă omul nu ascultă. Da, suntem într-un prag pe care nu-l vom trece. Chiar dacă va fi bine acum, citiți la Sfinții Părinți și să vedeți ce spun: ”Va fi un război foarte greu, multă lume va muri. Tare greu o să fie” Și pentru mine asta nu e o frică, eu stau liniștit.

Știți ce e greu pentru mine? Dacă mă duc la o înmormântare și mai ales atunci când îngropăm o mamă și când văd copii că se culcă în sicriu și-i sărută mâinile și buzele și fața. Și când spun cuvinte atât de dureroase: ”Mamă, mamă, cui m-ai lăsat mamă?”

Eram încă mic când odată o fetiță de 6 ani s-a urcat pe masă unde era sicriul și spunea: ”Mamă, cine o să-mi împletească cosițele? Cine o să mă pieptene, mamă?”

Mă iertați că sunt slab, altfel nu pot fi. Nu pot duce văzând copii rămași orfani, mame plângând și tați omorâți. Asta nu pot duce, credeți-mă. Sunt tare slab aici și aș vrea ca Dumnezeu să mă întărească, dar eu sunt prea slab să văd durere, lacrimă și suferință. Pur și simplu inima mea nu poate duce.

De aceea să ne întoarcem la Dumnezeu. Ca El să le rânduiască pe toate. Să ne țină cu pace, cu sănătate. Parcă avem tot, toți. Unii mai puțin, alții mai mult. Dar să ne bucurăm, iubiții mei, de tot ce ne-a dat Dumnezeu și tot ce avem. Să fim mai oameni, să fim mai buni și să ne apropiem de Domnul.

Bucură-te, suflete, că Dumnezeu a făcut totul pentru tine. Acum fă și tu un pas, din lumea aceasta a pierzării, din lumea păcatului, vino spre lumină, vino spre Hristos. Dacă voi n-ați fi fost azi aici și dacă poporul acesta atât de mare nu s-ar întoarce spre Dumnezeu, Dumnezeu ne-ar pierde într-o clipă.

Și mai sunt atâtea suflete care plâng astăzi în biserici și se roagă la Dumnezeu. Mai sunt atâtea inimi rupte, atâtea inimi arse și mai sunt atâtea păcate nemărturisite și neiertate. De aceea trebuie să îl rugăm pe Domnul să lucreze el în viața noastră și în inima noastră. Va fi tare greu, vor fi mari tulburări. Și după tulburarea mare și războiul care va fi, vor căuta un om, că ne-am săturat de atâta gălăgie, de atâta război, ca să-l pună la conducere să conducă întreg pământul. Acela va fi Fiul Pierzării, Antihristul.

Dar noi să avem pace în suflet și să nu vă tulburați, vă rog din suflet. Că toți mă sună și plâng. Mă întreb ce să facă. Liniștiți-vă, oameni buni. Dumnezeu are grijă de fiecare. Eu vă încredințez pe toți în brațele Sfintei Treimi. A Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Maica Domnului, Sfântă Fecioară, ai tăi copii sunt aceștia, i-ai în brațele de mamă, mângâie-i pe cei care plâng, pe cei care așteaptă și cei care vin la tine și cei care vor veni, care încă nu îl cunosc pe Dumnezeu. Ai milă, Doamne, de toată lumea, de întreg Pământul și de iubitele suflete care nu pot ajunge la noi.

S-a îngreunat și cu drumurile. Și cu țările acestea și vedem că un semn mare al sfârșitului va fi când lumea va iubi mai mult minciuna decât dreptatea. Și asta se întâmplă. Minciuni la TV, toată ziua numai minciuni. Așa am obosit cu toții, fraților. De aceea, lăsați totul deoaparte.

Luați candela, aprindeți-o, cartea în mână și rugați-vă. Iar cei care veți putea, 15-20 de minute să facem acel acatist, să-l facem cât veți putea voi, o lună, un an, 10 ani. Într-una, seara, la ora 9, să ne străduim să ne adunăm ca odată să ne rugăm. Să-l rugăm pe Domnul să aibă milă de toată lumea. Să nu ne lase. Amin”, a fost predica părintelui Longhin Jar, starețul Mănăstirii Bănceni din Ucraina.

Citește și:

Ozonoterapia: beneficii explicate de un medic de top