--> -->

Mircea Dinescu vrea să vândă puloverul cu care a fost la Revoluţie: ”Să câştig”

Poetul Mircea Dinescu, 71 de ani, a rememorat în aceste zile momentele Revoluției din decembrie 1989, mai ales că a fost în prim-planul acțiunii în acele vremuri.

”Tovarășul Iliescu a făcut un capitalism cu față inumană”

Printre altele, Dinescu a anunţat că intenţionează să vândă puloverul cu care a fost la Revoluţi, precizând în glumă că doreşte ca, în vremea capitalismului, să câştige şi el ceva.

“Îl am pe undeva şi aş vrea să îl scot la licitaţie. În vremea capitalismului să câştig şi eu măcar ceva, că mulţi tâmpiţi îşi închipuie pe internet, ”Dinescu, la Revoluţie ţi-ai luat!”.

Eu am vrut să nu fiu umilit de această lume în care am intrat şi nu am crezut vreodată că o să trăiesc în capitalism. Eu am crezut că vine tovarăşul Iliescu şi face un comunism cu faţă umană. A făcut un capitalism cu faţă inumană”, a declarat Mircea Dinescu la Prima TV.

”Nu l-am cunoscut înainte de 1989”

Părerile despre Ion Iliescu, primul președinte post-decembrist, sunt contradictorii. Nu crede că fostul prezident de țară ar fi conspirat în 1989 pentru îndepărtarea lui Nicolae Ceauşescu şi a precizat că nu l-a cunoscut pe cel care avea să devină preşedinte al României, înainte de Revoluţie.

Apoi, este convins că dacă Iliescu nu ar fi apărut în timpul Revoluţie, el şi alţi participanţi ar fi fost împuşcaţi de oamenii care îi fuseseră fideli fostului dictator.

”Foarte multă lume, acum, tot felul de imbecili, şi pe internet, ”Dinescule, cu Iliescu ai pus la cale”. Eu nu l-am cunoscut pe Ion Iliescu înainte de 89. Ştii de unde ştiam de el? De la Europa Liberă. Ascultam Europa Liberă în fiecare seară.

La Europa Liberă se spunea că o să vină în România în locul lui Ceauşescu un activist de partid mai luminat, care a fost coleg cu Gorbaciov, ceea ce nu era adevărat, nu a fost Iliescu coleg cu Gorbaciov”, a afirmat el la ”Insider Politic”.

”Iliescu nu era foarte curajos”

”Ideea că Ion Iliescu şi cu alţi oameni au conspirat este o prostie. Ceauşescu nu admitea nicio disidenţă în cadrul partidului. A fost un tip care a mârăit, mureai pur şi simplu. Iliescu nu era un om foarte curajos, bine, nu voia să moară, că se murea dacă erai în zona aia.

Şi a stat pitulat la Editura Tehnică până în 1989. El a apărut în 1989, pe 22 decembrie, după ce am apărut noi la televizor, după o oră”, a explicat Mircea Dinescu.

”Pe 22 decembrie, după ce am apărut la televizor, ne-am trezit după o oră că ne spun unii: ”Domnilor, dăm şi de la studioul nu ştiu care, 5, unde era tovarăşul Ion Iliescu”. Pe 22 decembrie eu nu l-am văzut pe Ion Iliescu. Cred că dacă nu apărea Iliescu, pe noi ne împuşcau”, a explicat poetul participant la Revoluţie.

Citește și

De unde a pornit Selly: ”La 6-7 ani, i-am implorat pe părinții mei să-mi cumpere acest obiect”