--> -->

Mircea Diaconu, furios: ”Statul român doar cumpără, se roagă, cerșește”. Ce spune despre alegerile prezidențiale

Mircea Diaconu, actor și politician, are niște opinii foarte dure despre viitorul apropiat al României. Europarlamentar vreme de cinci ani, bărbatul care a jucat în peste 50 de filme în perioada 1972-2015, plus câteva roluri importante pe scena teatrului, a ținut să-și explice opiniile sale politice.

„Am relații cât se poate de bune cu toate formalitățile politice din țară. Dar din 2014 sunt independent și așa o să rămân. Dacă unii oameni mă susțin politic și au idei care sunt asemănătoare cu mine, foarte bine. Eu vreau să transform poveștile mele în realitate.

Dacă cineva îmi cere sfatul, bucuros îl dau. Un om bătrân ca mine este întrebat de tinerii politicieni. M-au impresionat gesturile lui George Simion (n.red liderul AUR), l-am ajutat, pe el, atât. I-am sprijinit public, restul au făcut ei, nu eu. E nevoie de o formă de naționalism moderată, europeană, tolerantă. Dacă mă ascultă, încerc să-i temperez. Sunt încântat că mă ascultă sau că mă iau în seamă.

Dacă candidez pe listele AUR în 2024? Cum merg lucrurile, cred că vor urma niște ani bezmetici. Cu împrumuturile, cu gafele uriașe, există riscul să-mi sară țandăra pe subiectele astea și-mi voi băga nasul unde nu-mi fierbe oala”, a explicat Mircea Diaconu în cadrul emisiunii ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D.

Actorul a fost candidat la alegerile prezidențiale din 2014, s-a clasat pe un surprinzător loc 4.

”Am fost senator, în PNL, la vârf, am înțeles acest mecanism. Din 2014 am ieșit din PNL și-am rămas independent, așa voi mai fi toată viața mea. Politicul, din cauza „fripturismului”, e format din oameni cărora nu le ajunge. E absolut demență, oribil, nici pe vremea comuniștilor carnetul de partid nu conta atât de mult.

Da, sunt un om împlinit. Da, pentru ceea ce a fost. Nu, pentru ce va fi. Nu știu ce va urma, dacă va urma. Contractul meu public este de independent. Eu nu sunt standard. Din statutul de independent vreau să strâng forțe, persoane, zone civice sau politice, pe subiecte ca atare, încerc să adun cât mai mulți oameni de toate felurile, de toate genurile, pentru a pune în aplicare proiecte mari pe scena publică. Gen regenerarea pădurilor, o civilizație românească de protecție a lemnului. Vreau depolitizarea societății, nu îndreptată împotriva politicului, ci de a face ordine.

Un alt proiect fundamental: e nevoie uriașă de a stabili public care sunt zonele de strategie națională, de risc național, de control al patrimoniului națiunii. Le-am dat pe toate, n-am înțeles nimic din pandemia asta. Ne-am trezit că noi nu putem face o scobitoare la nevoie!

Statul român nu e în stare s-o facă. Doar cumpără, se roagă, cerșește! Acest lucru trebuie să înceteze. Candidatură nu înseamnă că voi candida, doar pledez pentru niște subiecte. Pe de altă parte, statutul meu de independent mă limitează la posturi care sunt de unul singur, iar acesta doar președenția poate fi!”, a mai zis Diaconu.

Citește și

Carmen Tănase, la ora confesiunilor: ”Eram îndrăgostită de vocea ei, îmi făceam cearcăne cu creionul dermatograf”