--> -->

Mircea Badea, după ce Guvernul a anunțat că vrea să elimine banii cash: ”Vor să controleze populația”

Vedeta Antena 3 CNN, Mircea Badea, este de părere că intenția Guvernului de a limita tranzacțiile cash înseamnă, de fapt, o încercare de a controla populația și de a limita libertatea cetățenilor.

”Totul se rezumă la libertate”

„Dispariția cash-ului duce la limitarea libertății și a autonomiei. Ce îndrugă domnul Boloș în legătură cu evaziunea fiscală, este pur și simplu jenant.

Iar discuția riscă să alunece, în opinia mea, de la esențial, care înseamnă libertate și autonomie, conform inclusiv Băncii Centrale Europene, către asta cu bancomatele cu niște lucruri de genul ăsta care nu au nicio legătură cu subiectul substanțial și esențial – libertatea”, a spus Mircea Badea.

„Mă doare în cot de evaziunea fiscală. Pe mine mă interesează în primul și în primul rând libertatea mea”, a mai spus el.

Cum vrea Guvernul să elimine cash-ul

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni la Antena 3 că propunerea Guvernului este de a reduce gradual plăţile în numerar (bani cash) pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru.

”Propunerea noastră este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru, ori, după cum ştim, evaziunea fiscală şi toate mecanismele prin care se face evaziunea fiscală, în ceea ce priveşte operaţiunile prin numerar, acestea sunt frecvent folosite pentru astfel de lucruri şi atunci noi avem trei paliere de măsuri”, a spus ministrul Boloş la Antena 3.

El a precizat că primul palier este între două persoane juridice, doi comercianţi, unde plafonul va fi redus de la 5.000 de lei la 1.000 de lei.

”Cu alte cuvinte, se vor putea face plăţi în numerar dar în limita a 1.000 de lei, restul fiind la card sau tranzacţii bancare”, a spus el.

Ministrul s-a referit şi la operaţiunile dintre o persoană fizică şi o persoană juridică, unde plafonul va fi redus gradual de la 1 ianuarie 2024, la 5.000 de lei şi de la 1 ianuarie 2025 la 2.500 de lei.

Citește și

Marcel Ciolacu, mesaj ”cu manta” către Austria: ”Bariera Schengen este ultima rămășită a divizării Europei”