Minunea de la Mănăstirea Nicula. Astăzi, este o zi specială

Mănăstirea Nicula este unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult din România, renumit pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul.

Istoria Mănăstirii Nicula

Mănăstirea de la Nicula face parte din topul celor mai frumoase mănăstiri din România. Este lăcașul de cult aflat la câțiva kilometri distanță de orașul Gherla, localitate Nicula, județul Cluj. Mănăstirea este cunoscută și ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc.

Prima mărturie istorică ce atestă acest așezământ este legată de prezența unei biserici din lemn, cu hramul Sfânta Treime, ce datează din anul 1552. Între timp, biserica s-a reînnoit între anii 1712 și 1714.

Biserica din zid a fost construită în perioada 1875-1879, procesul continuând în 1905, la inițiativa profesorului de teologie Mihail Ivaşco. După moartea acestuia, a fost realizat iconostasul aurit, care a fost înlocuit, în anul 1938, cu unul realizat din lemn de tei, cu un gol în centru, care descoperă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Pictura bisericii a fost executată în tehnica tempera, în 1961. Biserica a funcționat fără cele două turle timp de 30 de ani, acestea fiind ridicate în 1905. După incendiul din anul 1973, biserica este înlocuită cu o biserică din lemn.

Pelerinaj în fiecare an, pe 15 august

În fiecare an, pe data de 15 august, atunci când mănăstirea Nicula își serbează hramul, Adormirea Maicii Domnului, aici se strâng mii de pelerini din țară și de peste hotare, care se închină și se roagă în poienile din jurul bisericii. Mănăstirea Nicula este mănăstirea în jurul căreia s-a creat unul dintre cele mai mari pelerinaje din țară, dar și din lumea ortodoxă.

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula Icoana în jurul căreia s-a dezvoltat pelerinajul, a fost zugrăvită în anul 1691, de către preotul Luca din Iclod. Este realizată pe scândură din brad, întărită cu două cingătoare de brad și are o grosime de doi centimetri. Icoana a ajuns prin mâna nobilului român Ioan Cupșa, care a cumpărat-o de la preotul Luca și a donat-o mănăstirii.

Potrivit unor militari austrieci, icoana Maicii Domnului a lăcrimat încontinuu între 15 februarie și 12 martie 1699.

Din cauza pericolului străin, între anii 1714 şi 1782, icoana a fost îngropată în pământ, fiind ascunsă din nou, între 1948 şi 1962 şi fiind găsită de starețul de atunci, arhimandritul Serafim Măciucă. A fost zidită în geamul casei lui Vasile Chezan, tatăl unuia dintre călugării uniti. După ce a fost găsită, icoana a stat în mănăstire doar câteva ore, fiind dusă ulterior de organele comuniste la Cluj, la sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe.

Aici a rămas până în 24 martie 1992, când a fost readusă la mănăstire, printr-o procesiune impresionantă. De atunci, icoana a părăsit mănăstirea de puține ori și numai la evenimente deosebite din viața Bisericii. Icoana este adăpostită în prezent de biserica din zid, unde se slujesc și sfintele slujbe. În ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minune este scoasă din biserică, în timpul slujbei Prohodului Maicii Domnului și se face înconjurul bisericii.

Cum ajungi la Mănăstirea Nicula pentru pelerinajul din 15 august

Mănăstirea se află la 7 km de Gherla, județul Cluj. Din Cluj poți ajunge în Gherla cu mașina, aproximativ 30 de minute, sau cu trenul, aproximativ o oră. Din Gherla, de la gară până la mănăstire, poți merge cu autobuze care sunt puse la dispoziție la fiecare jumătate de oră sau chiar mai des.

Dacă tot ajungi în oraș, îți recomandăm să vizitezi și cele mai frumoase obiective turistice din Cluj. Ți-am făcut un top al celor mai spectaculoase obiective de vizitat din apropiere, printre care și cele mai frumoase cascade din România.

Citește și

Alex Velea îl apără pe Gheboasă: „Pe Mozart nu l-a mai amendat nimeni. Sau pe Dali”