Ministrul Turismului din Bulgaria: ”90 la sută dintre românii intervievați apreciază țara noastră”. Ce noi destinații recomandă

Bulgaria continuă să fie o destinație de vacanță la îndemâna și pe gustul românilor. Indiferent de buzunar și de tipul de sejur ales.

Aproximativ un milion de români trec anual granița pentru concedii sau câteva zile de relaxare. De o bună perioadă de timp, Bulgaria oferă și litoral, și stațiuni montane românilor, iar obiectivul declarat al oficialilor din turismul vecinilor este de a-și promova țara ca destinație turistică pe tot parcursul anului.

Ilin Dimitrov, 39 de ani, a preluat conducerea Ministerului Turismului din Bulgaria în miezul verii 2022. Oficialul Executivului de la sud de Dunăre a lucrat înainte în sectorul turistic după 2000, mișcându-se pe mai multe poziții.

– Domnule Dimitrov, cât de importantă este piața românească pentru turismul bulgar?
– În ultimii ani, România a devenit una dintre cele mai importante piețe externe pentru sectorul turistic bulgar. De regulă, ponderea turiştilor români în rândul tuturor turiştilor străini în unităţile de cazare este între 12% şi 16%. Peste 1,3 milioane de turiști din România au vizitat Bulgaria în 2019. Pandemia a avut un impact semnificativ asupra călătoriilor, dar România a rămas un contributor principal la turismul nostru atât în 2021, cât și în 2022. Ne așteptăm ca numărul românilor care ne trec pragul să ajungă la șapte cifre până la finalul 2022, depășind cei 821.000 din anul trecut.
– Care sunt locurile preferate de vizitat în Bulgaria pentru români și ce zone credeți că sunt subdezvoltate în ceea ce privește turiștii români?
– Cea mai vizitată destinație de către turiștii români este zona Varna. Nessebar, Balcic și Kavarna de pe litoral, faimoasa stațiune de schi Bansko, Sofia și Veliko Târnovo sunt, de asemenea, populare. Cealaltă provocare este că sudul Bulgariei este ceva mai departe de România. Din acest motiv, turiștii români nu vizitează frecvent stațiunile de pe litoral de la sud de Burgas, cum ar fi Sozopol sau Primorsko, și popularele stațiuni SPA pitorești din sudul Bulgariei, cum ar fi Velingrad, Hisarya, Sandanski și Devin, precum și destinațiile pentru turism în sudul Bulgariei, orașe precum Plovdiv, Stara Zagora și Burgas.

De ce este atractiv schiul la vecini

– Bulgaria este una dintre preferințele pentru schiori, după Austria. De ce un român ar trebui să aleagă Bulgaria în loc de Austria?
– Bulgaria devine din ce în ce mai populară ca destinație pentru turismul montan și de iarnă datorită resurselor sale excepționale. 12 stațiuni de schi îndeplinesc standardele europene. Lungimea totală a pârtiilor depășește 210 de kilometri. Durata medie a sezonului de schi este de 130 de zile. Cele mai cunoscute stațiuni de schi din Bulgaria sunt Bansko, Borovets și Pamporovo. Acestea pot oferi unele dintre cele mai bune condiții la prețuri accesibile pe piața europeană. Cea mai bună stațiune de schi din Bulgaria, Bansko, va găzdui pentru a treia oară Cupa Mondială FIS de snowboard, care începe în perioada 21-22 ianuarie 2023. Cei mai buni snowboarderi din lume vor concura pe Muntele Pirin pentru a treia oară, după 2017 și 2018.
– În fiecare vară, podul Giurgiu – Ruse este copleșit și mulți turiști se plâng de șederi lungi înainte de a trece granița. Există planuri de a face traversarea mai rapidă pentru sezonul de vară viitor?
– Lucrul pozitiv este că, în ciuda provocărilor globale serioase, traficul și schimbul de bunuri și servicii, precum și de turiști, continuă să fie suficient de intens. Ministerul Turismului are o coordonare foarte bună cu colegii din instituțiile direct responsabile de rezolvarea problemei precum Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul de Interne, printre altele. Vă asigur că îi informăm cât mai curând posibil despre fiecare cerere de asistență. Am organizat grupurile de lucru relevante în administrația noastră pentru a facilita procesul.

Cu Stoichkov în frunte pentru a promova Bulgaria

– Aveți planuri specifice pentru promovarea Bulgariei ca destinație turistică în România?
– România este partenerul nostru prioritar în domeniul turismului. În 2019, peste 1,3 milioane de turiști români au vizitat Bulgaria și, datorită acestui fapt, România rămâne cea mai mare piață generatoare a noastră. România este parte integrantă a programului nostru anual de promovare și publicitate. Mesajul nostru este că Bulgaria e o destinație de călătorie sigură și ospitalieră. Anul acesta am ales să lucrăm cu un partener media puternic din România pentru a crea un videoclip de coproducție cu domnul Hristo Stoichkov pentru a promova Bulgaria ca destinație de călătorie preferată pentru turiștii români. Am început deja negocierile noastre media pentru lansarea campaniei noastre TV pe piața din România pentru sezonul de iarnă 2022. Totodată, țara noastră participă în noiembrie la cel mai mare târg de turism românesc TTR.
– Ce fel de turism recomandați, all inclusive sau alte tipuri?
– Aș recomanda amabililor noștri oaspeți români să redescopere oportunitățile pe care le oferă cultura și istoria antică bulgară. Menționez și turismul balnear, 102 de astfel de stațiuni. Țara noastră are bucătărie minunată și crame frumoase cu vinuri de înaltă calitate. Știm că acele pachete all-inclusive și vacanțele la mare și la soare sunt foarte atractive pentru turiștii care vin din România. Potrivit unui sondaj recent, 76% dintre aceștia ar prefera acest tip de vacanță în Bulgaria. Țara noastră are toate condițiile pentru a fi una dintre cele mai bune destinații SPA. Vă putem oferi și oportunități excelente de practicare a golfului.

Ce să vizitați în afara ”clasicelor” de pe litoral

– Pe lângă stațiunile și orașele de la malul mării, ce alte trei destinații mai recomandați românilor?
– Bulgaria are multe comori ascunse care așteaptă să fie descoperite. Avem o istorie uriașă și un spirit unic, magia acesteia poate fi experimentată în principal în orașele mici și peisajele rurale precum Kazanlak, Velingrad și alte locuri speciale precum Vidin, Veliko Târnovo, Gabrovo, Sliven și capitala culturală europeană din 2019, Plovdiv.
– Ce are de oferit Bulgaria comparativ cu Grecia și Turcia?
– Dacă trebuie să fim sinceri, turiștii români trebuie să treacă prin teritoriul nostru pentru a ajunge în Grecia și Turcia. Un avantaj geografic bun. Bulgaria oferă un raport excelent preț-calitate. Avantajul nostru evident este oportunitatea care face posibil ca turiștii români să viziteze Bulgaria chiar și pentru un week-end prelungit sau pentru vacanțe scurte.

”Cultura și tradițiile ne leagă”

– Cum vedeți turiștii români în comparație cu turiștii occidentali, englezi, germani, nordici?
– Pentru noi, fiecare oaspete este la fel de important. Cu toate acestea, România este piața numărul 1 pentru noi în ultimii ani. În multe privințe, profilul turistului român este similar cu cel al turistului vest-european. Majoritatea turiștilor români aleg turismul de litoral, cultural, urban și de schi în Bulgaria, la fel ca turiștii din Occident.
– Ce știți despre România și despre români?
– România este o țară minunată cu o cultură foarte apropiată de a noastră. Mergem mână în mână în aspirațiile noastre politice și împreună putem sărbători succese uriașe în acest sens. Granița noastră comună este Dunărea, o legătură vitală între cele două națiuni. România se numără printre cei mai importanți trei parteneri comerciali și turistici din Uniunea Europeană. Cultura și tradițiile comune leagă și națiunile noastre.

”Oaspeții români reprezintă cea mai bună reclamă pentru Bulgaria”

– În opinia dumneavoastră, cum este văzută Bulgaria în ochii turiștilor români?
– Cea mai bună dovadă a durabilității turismului bulgar pe piața românească este că, în mod tradițional, ne vizitează anual peste un milion de cetățeni români. Majoritatea s-au întors în Bulgaria de mai multe ori. Este atât un privilegiu, cât și o responsabilitate pentru afacerile bulgare să ofere în continuare aceleași oportunități și facilități atractive turiștilor români. Ultima noastră cercetare pe piața din România arată o imagine pozitivă a Bulgariei ca destinație turistică în rândul turiștilor români. Țara noastră este apreciată de 90% dintre românii intervievați că Bulgaria are o natură frumoasă și o calitate generală bună a produsului turistic. Ospitalitatea bulgară, mâncarea bună și vinurile sunt apreciate de 87% dintre români. 80% dintre ei cred că Bulgaria oferă un raport calitate-preț bun. Alți turiști sunt atrași de siturile noastre culturale și arheologice și mulți dintre ei găsesc Bulgaria un loc sigur de vizitat.
– Cât de importanți sunt turiștii români pentru Bulgaria?
– Turiștii români au o importanță fundamentală pentru noi. Reprezintă cea mai mare piață turistică a noastră. Oaspeții noștri români reprezintă cea mai bună reclamă pentru Bulgaria, cel mai puternic instrument de marketing, pentru că le spun prietenilor și rudelor poveștile lor și sunt o adevărată punte de prietenie între oameni.

”Recomandăm Oradea bulgarilor”

– Ați vizitat România, există ceva care să vă placă, să nu vă placă?
– România este o destinație interesantă și atractivă. Bucureștiul are, fără îndoială, o arhitectură minunată. Orașul găzduiește Palatul Parlamentului, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume. Dorim să dăm feedback despre o altă destinație minunată – Oradea. O recomandăm cu mare drag turiștilor bulgari deoarece este capitala art nouveau a României.
– Ce ar trebui să încerce românii când ajung pentru prima dată în Bulgaria?
– În primul rând, le-aș sugera să încerce ciorba noastră proaspătă rece „tarator”. Este un fel de mâncare tradițională și națională. Pot încerca și niște vinuri roșii unice și mai ales ”Mavrud”-ul tipic bulgăresc. Dacă doresc senzații tari, recomandăm turiștilor români să urce pe Vârful Vihren din Muntele Pirin, este unul dintre cele mai înalte piscuri din Balcani cu cei 2.914 metri ai săi.
– Ce au învățat bulgarii de la români?
– România poate fi un exemplu pentru bulgari despre cât de cu succes pot fi dezvoltate unele ramuri economice. Un bun exemplu în acest sens este industria auto românească. Aveți muzică pop grozavă și artiști foarte buni, ei sunt o inspirație și pentru publicul nostru.

Citește și

Ștefan Bănică și Lavinia Pîrva s-au căsătorit în Bulgaria: ”Exact ce ne-am propus”