--> -->

Ministrul Sportului, Eduard Novak, nu vede nimic în neregulă în scandalul imnului: ”E despre lipsa de respect”

Eduard Novak, ministrul Sportului, a reacționat în premieră după scandalul iscat la meciul de hochei dintre Ungaria și România.

Doar trei nu au cântat acel imn

Naționala masculină a României, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, a evoluat în această săptămână la Campionatul Mondial, în Slovenia, iar la ultimul meci, ieri, cu Ungaria, a avut loc un moment scandalos: toți jucătorii, mai puțin 3 dintre ”tricolori”, s-au aliniat la finalul meciului și au cântat împreună ”imnul Ținutului Secuiesc”.

Într-un mesaj postat în română și maghiară, așa cum sunt toate mesajele de pe contul de Facebook, Eduard Novak susține că jucătorii României nu au cântat imnul Ținutului Secuiesc.

Nu vede nimic anormal

În plus, Novak, el însuși reprezentant al minorității maghiare și membru UDMR, nu a condamnat evenimentele de la finalul meciului, așa cum a făcut-o președintele Federației Române de Hochei, explicând că, din punctul său de vedere, nu a fost un gest împotriva României și consideră scandalul drept ”o lipsă de respect”.

”Aș vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naționale pentru performanța de a ajunge la Campionatul Mondial. Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiștii din echipa naționala nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.

Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câștigat un meci și nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naționale care joacă. După cum bine știm, din păcate, naționala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului.

În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ținutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunității majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorității maghiare din care ei fac parte. Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect”, a scris Novak pe Facebook.

Citește și

Grindeanu, revoltat că hocheiștii României au cântat imnul Ținutului Secuiesc: ”Gest infam”