Ministrul Sorin Cîmpeanu: școlile rămân deschise și peste pragul de 6 la mie

Decizie importantă luată de autorități în privința sistemului de învățământ și a anului școlar.

Școlile nu vor mai ține cont de rata de infectare din localitate, iar pragul de 6 la mie de la care treceau în online a fost eliminat, a decis azi, 29 septembrie, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

Conform ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, măsura se va aplica de luni, 4 octombrie. Sorin Cîmpeanu a precizat că a fost adoptată o decizie prin care să fie luate măsuri suplimentare pentru ”amplificarea testării in scoli”, mai precis introducerea testelor non-invazive cu salivă, care până acum nu au fost omologate.

Reacție oficială

”Referitor la scenariile de funcționare a școlilor, astăzi, 29.09.2021, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice):

1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în scoli.

2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării in scoli, prin formularea unei solicitări către Agenția Nationala a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în declarația de presă transmisă celor de la Libertatea. După această primă etapă, urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern si modificarea ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, ”în concordanță cu hotărârile adoptate”.

Procesul se va finaliza până vineri, 1 octombrie, și va fi pus în aplicare de luni, 4 octombrie, potrivit declarației de presă transmisă miercuri de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Citește și

Monica Pop amenință ”informatorii falși”: ”Vine vremea”