Ministrul Sănătății, veste proastă pentru români: “Nu putem să aplicăm măsuri de relaxare acum”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat astăzi că, deocamdată, nu pot fi aplicate măsuri de relaxare, până când gradul de ocupare în ATI nu va scădea.

Alexandru Rafila a anunțat, într-o conferință de presă, că nu pot fi aplicate măsuri de relaxare în acest moment.

Oficialul Executivului a explicat că situația din spitale este în continuare serioasă și, până nu va scădea gradul de ocupare în ATI, restricțiile vor rămâne aceleași.

Cum este situația din spitale

Măsurile de relaxare, mult așteptate de români, întârzie să apară.

“Nu putem să aplicăm măsuri de relaxare în acest moment, până când gradul de ocupare în ATI nu va scădea. Situația din spitale este serioasă în continuare.

Putem vorbi despre relaxare mumai în corelație cu evoluția reală, care nu mai este legată de numărul de cazuri, ci de numărul pacienților din spitale și din Terapie Intensivă”, a declarat Alexandru Rafila.

Scoaterea măștilor în spațiile deschise, o primă măsură de relaxare

Alexandru Rafila a mai spus că Ministerul Sănătății nu are un calendar al măsurilor de relaxare.

Totuși, acesta a precizat că, în momentul în care vor fi luate în considerare măsuri de relaxare, se va începe cu scoaterea măștii de protecții în spațiile exterioare.

Ministrul a mai menționat că este posibil ca această măsură de relaxare să se întâmple în două-trei săptămâni dacă numărul de cazuri de la ATI începe să scadă.

“Ne uităm la cifre și luăm deciziile în cunoștință de cauză și împreună. Monitorizăm sitruația zilnică, iar deciziile vor fi luate rapid”, a mai declarat oficialul.

Acesta este de părere că, în aproximativ șapte-zece zile, vom asista la o scădere a numărului de persoane care necesită intubare.

Întrebat despre momentul în care autoritățile vor renunța la starea de alertă, ministrul a precizat că este nevoie de o scădere a numărului de cazuri și de un trend descendent susținut.

S-a dublat numărul testelor

Ministrul sănătății a mai spus că, în acest val al pandemiei, numărul testărilor s-a dublat, lucru care a dus la un control mai bun al infecției, din punctul său de vedere.

Potrivit acestuia, în prima săptămână din luna februarie, au fost efectuate peste 600 de mii de teste.

Alexandru Rafila a mai precizat că, deși numărul de cazuri a fost mult mai mare în acest val al pandemiei, oamenii au fost mai relaxați, deoarece sistemul de sănătate a fost mai pregătit.

Citește și

Tradiții de Ziua Îndrăgostiților: teoria mărului tăiat pe din două