Ministrul Rafila: ”COVID-19 a revenit şi în România”. Câte cazuri sunt zilnic

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat că infectarea cu virusul COVID-19 a revenit în România la fel ca în alte ţări.

Oficialul consideră că acest val va mai dura circa o săptămână, două, iar apoi va scădea numărul de cazuri.

Ministrul PSD a adăugat că este posibil să apară aglomerări în zone precum Bucureştiul, unde deja s-au aglomerat cele două spitale de boli infecţioase „Matei Balş” şi „Victor Babeş”, însă chiar vineri dimineaţă va avea o întâlnire cu cei de la celelalte spitale de urgenţă din Capitală, pentru a putea fi asigurată spitalizarea, în cazul în care prezentările sunt mai numeroase.

”Avem circa 2.000 de cazuri pe zi”

„A revenit şi în România, ca şi în alte ţări. În momentul de faţă avem circa 2.000 de cazuri pe zi. Formele nu sunt aşa de grave cum au fost în alte valuri anterioare.

De curând am început şi o să terminăm foarte rapid achiziţia unor alte antivirale care sunt disponibile în momentul de faţă pe piaţă. Chiar mâine va fi o şedinţă cu spitalele din Bucureşti să vedem dacă există probleme în ceea ce priveşte spitalizarea pacienţilor.

Sunt oameni şi mulţi dintre ei preferă să rămână spitalizaţi câteva zile, chiar dacă tratamentul se poate face ambulatoriu şi noi o să venim în întâmpinarea acestor pacienţi sau a pacienţilor care au comorbidităţi, încât să asigurăm spitalizarea”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat la Europa FM dacă a revenit COVID în România.

Care este protocolul

Alexandru Rafila a detaliat și care este situația în privința vaccinurilor, zeci de milioane, pe care România nu le mai vrea (detalii aici), dar pe care țara noastră este obligat să le ia!

Întrebat care este protocolul la infecţia COVID în acest moment, social-democratul a replicat: „Se poate face testare acasă. Se constantă simptomatologia, dacă există, dacă nu există, atunci discutăm de forme inaparente”.

„Poţi să te duci la medicul de familie. Dacă ai o formă care să împiedice activitatea, atunci primeşti concediu medical. Dacă cumva nu mai există restricţii în ceea ce priveşte circulaţia persoanelor infectate, dar recomandarea utilizării măştii de o persoană care este simptomatică, de exemplu, mai ales atunci când merge în comunitate, merge cu autobuzul, există şi rămâne.

Cred că este o chestiune de responsabilitate. Dacă suntem răciţi, atunci să încercăm să nu răspândim infecţia. Este un lucru bine-cunoscut”, a mai precizat Rafila.

Citește și

România obligată să cumpere zeci de milioane de vaccin anti-Covid pe care nu le mai vrea nimeni! Reacția lui Rafila