Ministrul Rafila, altă idee anti-droguri decât a prefectului Capitalei: ”Doar așa vom sprijini, nu testarea de masă”

Mesaj ferm astăzi al ministrului Alexandru Rafila vizavi de o problemă tot mai gravă din societatea românească.

„Nu vom sprijini testarea de masă”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după semnarea Planului Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară, la Ministerul Afacerilor Interne.

Rafila: autoritățile vor lucra împreună cu părinții

„În ceea ce privește testarea copiilor în școli, cred că sunt câteva mesaje esențiale care trebuie trimise. Nu vom sprijini testarea de masă. Vom sprijini testarea în scopul depistării cazurilor de utilizare de substanțe psihoactive”, a declarat Alexandru Rafila, după semnarea Planului Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară, la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), potrivit Mediafax.

El precizează că autoritățile vor lucra numai împreună cu părinții.

„Acest lucru se va face fără să existe discriminare sau stigmatizare pentru copii”, a adăugat Rafila.

Planul Național Cadru de Acțiune privind siguranța școlară, semnat marți la sediul MAI, are ca elemente prioritare creșterea gradului de siguranță școlară, prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor și prevenirea cazurilor de bullying.

Idee lansată de prefectul Capitalei

Rareş Hopincă, prefectul Capitalei, a declarat joia trecută despre propunerea lansată în spaţiul public, privind testarea antidrog în şcoli şi adeverinţa la începutul anului şcolar, că nu doresc să impună nimic, iar orice testare se face cu acordul părintelui.

Prefectul a precizat că nu mai trebuie să ascundem sub preş, pentru că acest consum de droguri în rândul tinerilor este un flagel. Iar dacă copiii încep de la 13 ani să consume droguri şi mare parte din părinţi, mai ales din mediile vulnerabile, nu cunosc acest lucru, acei copii sunt condamnaţi.

Hopincă a mai arătat că în Municipiul Bucureşti nu există un centru specializat de remediere, de reabilitare a adicţiilor în rândul minorllor.

Citește și

Marcel Ciolacu, după ce ucrainenii au anunțat că drone rusești au căzut în România: ”Eu am informațiile de la Ministerul Apărării”