Ministrul Muncii a lămurit dacă se majorează vârsta de pensionare: ”Asta ar trebui să ne preocupe”

Una dintre problemele sociale interne este legată de posibilitatea majorării vârstei de pensionare. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost chestionat vizavi de acest detaliu și a lămurit situația.

În prezent, vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi.

”Trebuie să creștem speranța de viață a cetățenilor români”

Într-un interviu acordat site-ului Bugetul.ro, ministrul Muncii a explicat că în mandatul său nu va crește vârsta de pensionare pentru angajații din România.

”Aș vrea să vă prezint și argumentele prin care să-mi susțin această afirmație.

Eu cred că în România trebuie să ne preocupăm mai întâi, înainte de a crește vârsta de pensionare, de a crește speranța de viață a cetățenilor români, de a crește speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români”, a precizat Marius Budăi.

Deja s-a depășit cu 5 ani

Ministrul Muncii nu este de acord cu creșterea vârstei de pensioare la 70 de ani. Acesta amintește faptul că speranța de viață sănătoasă este de doar 59 de ani.

Marius Budăi consideră co românii deja ”lucrează 5 ani în plus față de speranța viață sănătoasă”.

”Nu poate fi vorba de o creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani. Vă spun și de ce: în România speranța de viață, pentru un bărbat, este de 70 de ani și șase luni.

Este imposibil să pui pe cineva să contribuie într-un sistem 50 de ani și să-i dai pensie șase luni. Nu se poate așa ceva. Speranța de viață sănătoasă este și mai mică: de 59-60 de ani.

Deja cetățenii români lucrează 5 ani în plus față de speranța de viață sănătoasă. Deci, nu poți să pui carul înaintea boilor.

Noi trebuie să ne ocupăm de viața cetățenilor români, de a le crește speranța de viață sănătoasă”, a explicat Marius Budăi.

Citește și

Ministrul Apărării: ”Nici dacă Ucraina va fi invadată”. Ce spune despre stagiul militar obligatoriu