--> -->

Ministrul Finanțelor: ”România e amenințată de criza economică”

Există riscul unei crize economice în România, spune, ca răspuns la o întrebare, ministrul Finanţelor.

Lipsit de optimism

Nu trăim într-o oază feriți de riscurile apariției unor elemente recesioniste, adaugă Câciu, căruia însă i-ar plăcea ca analiștii economici să fie puțin mai cumpătați, fără „scene apocaliptice”, scrie Mediafax.

În contextul în care Consiliul Fiscal a apreciat, la veniturile bugetare, ”probabilă manifestarea unui gol de venituri”, Adrian Câciu a fost întrebat dacă există probabilitatea să vină o criză în România.

”Nu trăim într-o oază”

”Situația este complicată încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată și înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut și conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni.

Putem să le numim crize plecând de la energie până la combustibil, alimente, situații și întreruperi de lanțuri de aprovizionare, o serie de incertitudini”, a răspuns ministrul.

Câciu a adăugat: ”Există riscul. Deci nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscurile apariției unor elemente de presiune de exemplu recesioniste, dar ele au fost sau sunt anticipatele pas cu pas pentru că trebuie să te uiți cum funcționează anumiți indicatori proxy – de exemplu producția industrială este în scădere.

Asta îți arată că vei avea o dificultate, cel puțin pe trimestrul 3 și 4 și trebuie să iei niște măsuri, să revigorezi acea acea zonă, astfel încât pierderile de context sau de conjunctură să nu se resimtă în efectele orizontale”.

Citește și

Traian Băsescu a cerut în instanţă revizuirea deciziei prin care a fost declarat colaborator al Securităţii