--> -->

Ministrul Apărării despre stagiul militar

Este a 19-a zi de război în Ucraina, iar pacea încă este departe de a reapărea în țara vecină cu România.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a ținut să ofere astăzi lămuriri cu privire la o situație intens dezbătută în ultima perioadă, mai ales în mediul virtual, pe fondul conflictului din Ucraina.

Oficialul Executivului a exclus posibilitatea ca în România să se revină la stagiul militar obligatoriu, având în vedere că, în prezent, se au în vedere armate de profesionişti, informează News.ro.

”Nu este nici practic”

”În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte – şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară.

Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment”, a declarat, luni seară, la Digi24, Vasile Dîncu.

”Nici economic”

Ministrul Apărării a precizat că nici economic nu s-ar putea susţine un asemenea efort. ”Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii…

Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, presupunem că avem o cohortă de 400.000, jumătate sunt bărbaţi (…) Nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort”, a adăugat Vasile Dîncu.

Ministrul afirmă că, nici în caz de mobilizare, nu pot fi mobilizate toate persoanele între anumite vârste, dacă nu au făcut stagiul militar.

”Nu poţi să negi orice participare la un conflict ca şi cetăţean al unei ţări, asta nu poţi să spui”, a mai afirmat Dîncu, precizând, însă că persoanele fără pregătire militară nu vor merge pe front.

Citește și

Arafat: ”Trebuie să știm de această armă”