Mihai Sturzu aduce români acasă în plină pandemie. Explică poza virală de ieri de pe Otopeni

 

Fostul solist al trupei Hi-Q, Mihai Sturzu, în prezent pilot la o companie aeriană care aduce zilnic români acasă din străinătate, a postat ieri o poză de la aeroportul Otopeni în care mai mulți oameni se îmbulzeau. El a vorbit astăzi într-un livevideo alături de Victor Ponta despre cum este să piloteze avioane în această perioadă și cum se protejează împotriva coronavirus.

”Eu sunt de acord că oamenii trebuie să vină acasă, nimeni nu are dreptul să oprească pe cineva ca să vină acasă. Eu n-am pus poza aia ca să căutăm vinovați, dar aeroportul Otopeni zici că e curtea școlii de acasă. Era un spațiu foarte mare acolo, eu dacă eram pasager, chiar dacă stăteam două ore la coadă, dar nu mă înghesuiam în partea aia”, a început dialogul Mihai Sturzu.

Apoi a continuat:

”Pe de altă parte, toate resursele noastre sunt limitate. Ala e aeroportul pe care trebuie să aterizăm. Resursele umane, nu știu câți oameni, câți polițiști sunt angajați ai aeroportului, câți sunt trezi la ora aia și eu înțeleg și sutele de oameni care după ce au făcut trei ore în zbor de la Londra, nu-ți mai vine să stai încă două ore la aeroport, mental nu-ți mai vine să stai.

Azi dimineață s-a schimbat procedura, eram tot așa, trei avioane venite de peste mări și țări, pasagerii din fiecare țară au fost băgați prin alte locuri ale terminalelor și au debarcat câte 60 de odată cel puțin de la noi. Și am stat după ce am aterizat încă o oră și jumătate în avion cu pasagerii ca să debarce toată lumea. Deci practic eu am aterizat la 2:45 și am ieșit din aeroport la 4:30.

Mihai Sturzu: ”Nici șerpișori din aia nu putem pune în aeroport?”

Nu știu eu să dau soluțiile supreme pentru că eu ca pilot îmi fac treaba, aduc oamenii în siguranță, am oprit motoarele, vă mulțumesc că ați zburat cu noi. Dar sunt momente foarte grele pentru toată lumea și eu cred că prima responsabilitate a fiecăruia dintre noi, adică, băi nene, dacă vezi că în fața ta sunt 10 oameni înghesuiți, nu te mai duce și tu că oricum trebuie să aștepți.

Eu am fost uimit când am fost pentru prima dată în America, știi benzile alea șerpuite. Nici șerpișori din aia nu putem să punem în aeroport? Să le spui oamenilor să stea la 1 metru și jumătate mai în spate”, a spus fostul solist al trupei Hi-Q.

Mihai Sturzu: ”Sunt în izolare la domiciliu cu excepția când mă duc la zbor”

”Vine foarte multă lume acasă, adică în majoritatea zborurilor către destinații sunt foarte puțini oameni, dar în majoritatea zborurilor către casă sunt aproape pline.

Eu sunt de două săptămâni într-un fel de izolare la domiciliu cu o singură excepție, când mă duc la zbor. Dar nu mă mai văd cu prietena mea pentru că ea are părinți în vârstă și asta e, nu vreau să ajungă de la mine ceva la ei, nu mă mai duc acasă, la Brașov, pentru că maică-mea e în vârstă, nu mă mai duc acasă să mă văd cu soră-mea că asta e, stau acasă, îmi văd de viața mea”, a mai spus Sturzu.

Mihai Sturzu: ”Noi ne furăm singuri căciula, nu facem teste”

”Ceea ce nu înțeleg este de ce autoritățile noastre nu spun totul transparent. Noi ne furăm singuri căciula, nu facem teste, am observat la mulți oameni o falsă impresie de siguranță. Lasă mă, că la noi nu e așa rău. Uite, noi avem câteva cazuri. Și după aia vine întrebarea, păi da, dar noi cât am măsurat de fapt??? Am văzut ieri o curbă, Spania, Italia și România, suntem chiar pe curba aia, o să ne ia … eu sunt convins! Atunci eu ce mi-aș dori eu de la fiecare om în parte este să aibă grijă de el și de familia lui

Ieri s-a dat o ordonanță în care noi dacă ne întorceam din orice țări trebuia să intrăm 14 zile în carantină. Zbori, nu zbori, după aia 14 zile stai acasă. Doar că nimeni nu a stat să le explice guvernaților noștri că eu de exemplu aseară am fost la Londra. Fizic nu m-am dat jos aseară din avion la Londra. Noi ne ducem, aterizăm, debarcăm pasagerii, băgăm gaz, alimentăm, îmbarcăm pasagerii și venim acasă. Noi nu stăm acolo, nu ieșim din aeroport, nu mergem la hotel, la restaurant, ia uite ce mișto e la Londra, cum suntem noi piloți. NU”, a mai spus pilotul.

Mihai Sturzu: ”Este farmacie în avion. Mie îmi ia 20 de minute să-mi curăț scaunul”

”Sincer să fiu, pregătirea avionului în aceste zile durează mai mult igienizarea și curățarea avionului decât să pregătim avionul și să plecăm la zbor. Mie îmi ia 15-20 de minute să-mi curăț scaunul meu și echipamentele pe care le ating. Și toți avem mănuși, măști, curățăm și băile alea, tot, tot, tot. Este farmacie în avion.

Și uite că am ajuns la guvernanții noștri și am apreciat că domnul ministru Vela a dat această derogare și a înțeles că noi nici nu stăm pe teritoriu țărilor respective din moment ce nu scoatem pașaportul și nu trecem vama. Prin urmare, putem zbura. Totuși, azi dimineață, tot am semnat o declarație. Mi-a zis săracul polițist, știa de derogare, dar încă nu fusese publicată. I-am zis, bine, ok. Oricum nu ies din casă”, a explicat Mihai Sturzu.

Citește și:

Și Becali a fost foarte surprins: ”Nu mă așteptam, n-au pierdut nimic!”