Mihai Șora a murit la 106 ani: ”Credeam în viitor prin tinerețea spiritului său”

Moartea filozofului și eseistului român Mihai Șora e deplânsă de români, de lideri politici și personalități, care au transmis mesaje de condoleanțe.

La scurt timp după anunțul că Mihai Șora a murit, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a adus un omagiu, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Maia Sandu: ”Va fi mereu parte din noi”

”Mihai Şora nu mai este printre noi. Mihai Şora ne-a spus să fim buni şi ne-a lăsat atâta înţelepciune, încât va fi mereu parte din noi”, a scris Maia Sandu, pe pagina sa de Facebook.

Ea a postat şi un citat al filozofului: ”Dragi copii, vă doresc să intraţi în noul an cu voioşie şi înţelepciune (cele două merg mereu împreună). Sunt dintre cei care cred în forţa binelui: binele discret, dar sigur, autentic şi statornic, fără trâmbiţe de la catedră; binele care nu este nici medalie de agăţat pe piept, nici coroniţă ori prilej de trufie: binele comun. Fiţi buni”.

Un mesaj a venit și din partea ministrului Educaţiei, Ligia Deca, care a transmis ”că trăim, astăzi, despărţirea de cel care ne făcea să credem în viitor prin tinereţea spiritului său”.

”Mereu deschis spre nou, spre progres, primul ministru al educaţiei de după Revoluţie a reprezentat un reper de demnitate morală şi intelectuală, demisionând în semn de protest faţă de mineriada din 1990 şi ale sale crime împotriva celor consideraţi intelectuali”, a scris Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

”O conştiinţă venită, parcă, dintr-o lume mai bună”

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a transmis că Mihai Şora a fost ”un blând filosof al cetăţii”, care merită cu prisosinţă un loc înalt în memoria comunităţii de care a ales să-i pese până la capăt.

”Să-i preţuim pe oamenii cu adevărat valoroşi fie şi măcar post mortem! Dumnezeu să-l odihnească în pacea şi iubirea Sa pe cel care a fost până azi un blând filosof al cetăţii! Domnul Mihai Şora”, a scris Vasile Bănescu, pe pagina sa de Facebook.

Mesaje de condoleanțe au venit și din partea fostului ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, care a scris pe pagina sa de Facebook că Mihai Şora este „o conştiinţă venită, parcă, dintr-o lume mai bună”.

”L-am cunoscut personal pe Mihai Şora, ca mulţi alţii, doar în anii din urmă. În Piaţa Victoriei, atunci când a scris pe zăpadă cele trei cuvinte care pentru mulţi au definit ani întregi: Iarna rezistenţei noastre. Atunci când societatea noastră a avut mai mare nevoie, Mihai Şora ne-a fost conştiinţă, model de civilitate, de rezilienţă şi de încredere în ceea ce are mai bun ţara şi poporul ăsta. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Mihai Şora va rămâne mereu în inimile noastre”, a scris Vlad Voiculescu.

”Acel mare timișorean a plecat”

La rândul său, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, i-a adus un omagiu lui Mihai Șora.

”Mihai Șora, acel mare timișorean, a plecat. Au rămas umorul lui fin, rezistența tenace, vitalitatea inepuizabilă și încăpățânarea de a nu renunța la principii. Legătura lui cu Timișoara a durat o viață de 106 ani: aici a mers la școală, din 1927 la îndrăgitul său liceul Loga, aici s-a simțit acasă și aici s-a întors ori de câte ori a avut ocazia”, a scris edilul, pe pagina sa de Facebook.

Citește și

Dezvăluiri de impact. Bicfalvi: ”Am devenit rus. Rusia și România sunt asemănătoare”