Mesajul lui Tudor Chirilă pentru tineri, înainte de alegeri

Tudor Chirilă este cunoscut pentru luările sale de poziție pe diverse subiecte care țin de problemele reale ale României. S-a implicat activ în protestele anti-PSD și nu s-a sfiit să taxeze derapajele politicienilor.

Acum, cu doar câteva zile înainte de alegeri, are un mesaj pentru tinerii care nu sunt interesați de vot. Iată o parte din mesajul postat pe pagina sa de Facebook:

“Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul București – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal.

Când ești tânăr nu te gândești că vei vea nevoie de orașul ăsta, că vor începe să conteze toate problemele nerezolvate până acum. Te vei lovi de trafic, de birocrație, va fi greu să-ți faci o casă că trebuie să stai doi ani după autorizație, pentru că primăriile nu funcționeaază sau pentru că nu cunoști tu drumul șpăgii. N-o să găsești o școală bună chiar în cartierul tău, iar dacă ajungi într-un spital de stat trebuie să te gândești dacă n-o să pleci de acolo cu bacterii. Căruciorul copilului tău nu va trece de mașinile care ocupă tot trotuarul și autoritățile vor fi plictisite de problema ta. Poluarea va începe să te afecteze direct, te vor trata mereu ca pe un străin. O să plătești taxe și o să te enervezi că nu vei primi nimic de ele.

Apoi o să te enervezi și o să pleci din țară să cauți fericirea în alte locuri mai bune, unde, ghici ce, oamenii votează! Votul este o chestiune democratică. De fapt, în fiecare zi votezi. Votezi cu ce să te îmbraci, la ce terasă mergi cu prietenii, votezi unde mergi în vacanță cu grupul, sau cine trage primul la poartă. Votezi ca să poți să te înțelegi cu ceilalți. Când vine vorba de orașul nostru, tinerii nu votează pentru că sunt deconectați de oraș, deconectați de viața civică, pentru că la școală nu le spune nomeni copiilor ce înseamnă să fii cetățean. Cetățean înseamnă să și votezi și dacă nimeni nu ți-a spus că ești cetățean, asta nu înseamnă că tu nu ești.

A fost o campanie murdară, cu atacuri la persoană, cu limbaj suburban, basculante puse să întrerupă conferințe de presă, acuze nedemonstrate, fără vreo dezbatere care să delimiteze candidații. A fost o campanie în care televiziuni cu „monypularea” și trucarea adevărului și-au dat concursul ca să creeze confuzie să descurajeze și să se asigure că la vot o să meargă doar publicul lor. A fost o campanie în care cel mai puțin s-a vorbit despre oraș, o campanie din care să reiasă că, na, toți sunt la fel. O campanie în care se acreditează ideea convenabilă pentru ei că toți sunt la fel, de corupți, de indolenți, de nepăsători, că n-ai de unde alege.

Acuma, pentru că tinerii sunt deconectați de la viața orașului și prin indolența autorităților, și din lipsa educației civice din școli, și pentru că a fost o campanie murdară, bun, se întreabă, dar eu cu cine votez? Bă, nu mi se pare atât de complicat. Uită-te în jur, la orașul în care locuiești, și întreabă-te dacă ți se pare ok. Dă un search pe google după numele candidaților și citește lucruri depsre ei. Vezi trecutul lor, ce au realizat în viață, ce profesie au la bază, de unde vin, din ce partide, cum sunt partidele alea, ce au făcut, etc. Sunt absolut convins că un pic de documentare te va ajuta să te hotărăști. Nu e complicat.

Ieși la vot! Pentru că va veni o vreme când vei avea nevoie de orașul ăsta. Dacă nu tu, poate părinții tăi sau prietenii tăi care au rămas aici și cu care ai crescut împreună. Ieși la vot pentru că orașul ăsta este al tău, nu doar al lor. Știi ce spun autoritățile în sinea lor despre cetățenii care n-au votat și se plâng de oraș? Dă-i, mă, în căcat, ce treabă am eu cu ei. Ăștia nici măcar n-au votat, nu-i interesează, hai ciocu mic, ne vedem de treabă. Deci, ieși la vot.”

Citește și

Incredibil, pentru ce sumă… A crescut la Dinamo, s-a renunțat la el, acum semnează cu FCSB!

No Comments Yet

Comments are closed