Mesajul lui Rafila către autorități: ”Nu faceți ca-n Miorița”

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a apreciat măsura carantinei în cazul unor localități mici, gen Țăndărei pe durata stării de urgență, dar spune că autoritățile locale trebuie să explice oamenilor de ce iau anumite măsuri dure. Aceeași idee poate fi aplicată la nivel național.

”Cred că este și o măsură care ar putea să descurajeze comportamente necorespunzătoare, același timp de comportament, pe viitor, care să ducă la același tip de situație. Dar explicați oamenilor! Dacă faci doar carantină și nu explici suficient… Explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Fiindcă ei își cunosc concetățenii”, a spus Rafila.

”Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative. Dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității”, a adăugat Rafila.

Cum?

”Trebuie explicat oamenilor: această măsură e pe timp limitat, o iau pentru 2 săptămâni, depinde de voi să reluăm activitățile cât mai repede. Trebuie să existe un impuls motivațional pentru oameni, care să fie participativi la această decizie. Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă, dar singurul lucru care nu-mi place e că ciobanul scria doar scrisori de adio și nu făcea nimic ca să se apere. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm, cred că e extrem de important acest lucru, și să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală”, a spus medicul.

Citește și:

Firea se ia de Guvern pe tema alocațiilor: “Copiii nu sunt o prioritate”

No Comments Yet

Comments are closed