--> -->

Medicul erou Cătălin Denciu, la judecată!

Împreună cu colegii lui, medicul Cătălin Denciu a dat în judecată Spitalul Județean Piatra Neamț, solicitând acordarea unor drepturi bănești. În noiembrie 2020, Denciu a salvat mai mulți pacienți dintr-un incendiu major.

Istoric

Medicul Cătălin Denciu se afla de gardă în noaptea de 14 noiembrie 2020, când la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț a izbucnit un incendiu devastator.

În tragedie și-au pierdut viața zece pacienți, dar bilanțul victimelor putea fi mai mare dacă Denciu nu ar fi scos mai mulți oameni din flăcări, punându-și viața în pericol.

Pe 17 noiembrie 2020, Alina Denciu, soția medicului erou, a declarat într-o intervenție TV că i-a interzis ministrului sănătății de atunci, Nelu Tătaru, să mai dezvăluie informații despre partenerul ei, după ce demnitarul a susținut public că doctorul s-a infectat cu COVID, fără a anunța familia în prealabil.

Cătălin și Alina, și ea medic, au împreună doi copii, de 9 și de 15 ani.

N-a mai putut sta în concediu medical

”Soțul meu a lucrat timp de un an de zile la spitalul Saint-Luc, în Bruxelles, la anestezie. Și eu am zis că vreau să rămân să practic această meserie, să ajut români, nu să mă duc în altă parte. Și din cauza asta a rămas în țară cu mine”, a mărturisit Alina Denciu la Digi24 motivul pentru care soțul ei nu a rămas să practice medicina în străinătate.

Rănit grav, Cătălin Denciu (48 de ani) a fost transportat apoi la tratament în Belgia, unde a făcut recuperare mai multe luni. Reîntors în România, medicul a aflat cu stupefacție că nu mai poate sta în concediu medical, din cauza faptului că în legile noastre gesturile eroice nu sunt specificate ca motiv de acordare automată a concediului.

Premiat de belgieni și de Organizația Mondială a Sănătății

Eroismul lui Cătălin Denciu a fost răsplătit de străini, medicul din Piatra Neamț fiind considerat Eroul Anului în Belgia la finalul anului 2020. Mai mult, medicul român a fost premiat și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

”Medicul Cătălin Denciu este un specialist în terapie intensivă din România. El se afla în tură în noiembrie anul trecut, îngrijind pacienţi cu COVID-19, când un incendiu a izbucnit în spital. Zece pacienţi au murit în incendiu. Încercând să salveze pacienţii, doctorul Denciu a suferit arsuri de gradul trei pe 40% din corp”, a amintit atunci directorul OMS.

De ce s-a ajuns la judecată

Problemele au continuat în România pentru Cătălin Denciu, dar și pentru restul angajaților de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț. În vara anului trecut, FANATIK dezvăluia că mai multe cadre medicale, printre care și Cătălin Denciu, au dat în judecată spitalul, solicitând acordarea unor drepturi bănești rezultate din munca în starea de urgență.

Managerul spitalului din Piatra Neamț, Alexandru Filimon, a explicat atunci care sunt doleanțele medicilor și ce pași pot fi făcuți pentru remedierea situației, conform legii.

”Aduc la cunoștință că cei 69 de reclamanți din dosarul sus menționat (salariați ai Secției ATI) solicită obligarea unității sanitare la plata sumei de 2500 lei, reprezentând stimulent de risc aferent lunii martie 2020, și la plata sporului de 30% din salariu de bază, cuvenit conform art. 7 din Legea nr. 5612020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale împotriva Covid-19.

Deși unitatea sanitară a achitat reclamanților cele două stimulente de risc aferente stării de urgență (16.03.2020-14.05.2020), aceștia consideră că stimulentul de risc trebuia acordat pe trei luni: martie 2020, aprilie 2020 și mai 2020. Plata sporului de până la 30% pentru condiții de pericol deosebit, prevăzut de art. 7 din Legea nr. 56/2020, nu a putut fi efectuată de către spital din cauza lipsei fondurilor”, amintea managerul spitalului din Piatra Neamț.

Cătălin Denciu este ”reclamant”

Spre finalul anului trecut, în prima decizie executorie în dosar, magistrații Tribunalului Neamț au admis în parte cererea cadrelor medicale de la Spitalul Județean Piatra Neamț, printre care se află și medicul erou Cătălin Denciu.

”Obligă pârâtul să plătească reclamanţilor c/val. sporului de 30% din salariul de bază/salariul de funcţie, cuvenit conform art.7 din Legea nr.56/2020, pentru perioada 16.03.2020-14.08.2020, la care se adaugă dobânda legală penalizatoare aferentă acestor drepturi (…).

Respinge ca nefondat petitul din acţiunea principală, având ca obiect plata sumei de 2500 lei reprezentând stimulent de risc aferent lunii martie 2020, formulat de reclamanţi în contradictoriu cu pârâtul Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ”, hotărau judecătorii nemțeni, potrivit informațiilor FANATIK.

Numai că și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, și cadrele medicale implicate în dosar au făcut apel la decizia Tribunalului Neamț. Procesul, stămutat la Curtea de Apel Bacău, are fixat primul termen pentru 11 aprilie anul curent.

Citește și

Beatrice Mahler avertizează: ”Multe cazuri”