--> -->

Medic despre masca la plajă și în pădure: ”Doar așa poți să n-o porți”. Reacția lui Florin Cîțu

Primăvara și-a intrat definitiv în drepturi, iar de Paști au fost temperaturi mai mari decât cele normale pentru această perioadă a anului. Pe stradă, dar mai ales în parcuri, sunt oameni care nu mai poartă masca sanitară, fie deloc, fie sub nas, fie la bărbie. Nu scrie pe ei dacă sunt testați, vaccinați. Se păstrează o oarecare distanțare socială.

Autoritățile și specialiștii continuă să interpreteze aceeași piesă, repetând niște expresii, fără a explica diversele situații. Ca și cum ar spune unui copil – ”Trebuie să faci asta că așa e bine” -, fără a-i detalia și motivul.

Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă-Toxicologie, a spus că românii nu pot renunța la purtarea măștii nici măcar la plajă și nici măcar când sunt în pădure. Probabil, ați obervat și dumneavoastră că românii nu prea mai poartă mască în parcuri, cel puțin în cele mari din București, mai ales dacă își pun o pătură și stau pe iarbă. Sau fac o fotografie cu copacii înfloriți.

”Această regulă a fost impusă la nivel național. Sunt anumite momente. Dacă ești în pădure singur nu porți masca de protecție.

Pe plajă trebuie să ne amintim că anul trecut exista o reglementare privind distanțarea. Cei de pe plajă trebuie să fie atenți la acest lucru. Nu știu ce s-a întâmplat acolo. Trebuie discutat cu cine supraveghează litoralul. Nimeni nu vrea o creștere a cazurilor care va duce, în cele din urmă, la noi restricții”, a spus Radu Țincu, la România TV.

Prim-ministrul Florin Cîțu a menționat faptul că e posibil ca în perioada următoare să se renunțe la purtatul măștii pe plajă sau la munte, dar în restul locurilor aceasta ar putea rămâne obligatorie încă mult timp.

“Așteptăm data de 1 august. Ne uităm și la Israel, acolo au renunțat la mască abia după ce au atins o rată de vaccinare de 60%”, a declarat Florin Cîțu.

Citește și

Raed Arafat: ”Măsurile din România nu sunt cele mai absurde. În alte țări, se cere test chiar dacă ești vaccinat”