Măsurătorile pe Bâstroe se amână. Grindeanu: ”S-a intrat pe Solomonov, un alt canal”

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat joi, 30 martie, la Antena 3, că nici după două săptămâni de la data convenită inițial nu au început măsurătorile pe canalul Bâstroe, pentru că Ucraina invocă situația de securitate, iar procesul se desfășoară cu greutate.

De ce întârzie

”În acest moment, nu cred că au intrat pe Bâstroe, efectiv, ci pe Solomonov, un alt canal care este adiacent braţului Chilia şi care se află pe teritoriul Ucrainei. Sunt doi angajaţi români ai Asociaţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi care, împreună, cu un reprezentat al statului ucrainean, se află în acest moment acolo şi pe nava ucraineană desfăşoară aceste măsurători”, a spus Grindeanu, potrivit news.ro.

Ministrul transporturilor a adăugat că până acum nu au fost primite datele de pe canalul Solomonov.

”Probabil că în momentul în care se termină aceste măsurători, primele pe Chilia, ele vor fi prelucrate. Necesită o săptămână această prelucrare a datelor, pentru că trebuie îndepărtate tot felul de cauze care nu ar duce la prezentarea unor date corecte.

Asta mi-au spus colegii. Deci, după o săptămână, se pot prezenta”, a spus el, precizând că zilele următoare sunt așteptate primele concluzii.

”Chestiune de securitate”

Grindeanu a spus că procesul de desfăşurare a măsurătorilor pe canalul Solomonov și ulterior pe Bâstroe este mai dificil, în condiţiile în care există o singură navă care lucrează, dar și din cauza contextului de securitate.

”Se reuşeşte undeva la 3 km pe zi să se măsoare, având o singură navă. Sigur că sunt şi situaţii diferite. Ucraina în acest moment este supusă agresiunii Rusiei. E o chestiune de securitate. Aceste măsurători se fac pe teritoriul Ucrainei, nici măcar la graniţă şi atunci trebuie luate aceste măsuri de securitate”, a conchis Grindeanu.

Cum a început scandalul Bâstroe

Scandalul a izbucnit pe 15 februarie, după ce ministrul Sorin Grindeanu a declarat că ”există semnale că în acest moment Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe”. Ulterior, Kievul a susținut că a adâncit canalul Bâstroe de la 3,9 la 6,5 metri.

O analiză din 27 iulie 2022 a Administrației Fluviale Dunărea de Jos, intrată în posesia Libertatea, arăta ce efecte poate avea adâncirea canalului Bâstroe.

Pe 3 martie, autorităţile române şi cele ucrainene au convenit ca România să înceapă măsurătorile pe braţul Chilia şi pe canalul Bâstroe pe 15 martie, dar procesul a tot fost amânat.

Citește și

Rareș Bogdan, reacție contra votului senatorilor liberali: ”Acum 5 ani am ieșit în stradă”