Mărturie cutremurătoare a unui fost director DSP Arad: ”Poartă de contaminare” Ce se va întâmpla

Ieri site-ul nostru v-a informat despre dezastrul zilnic de la Nădlac unde oamenii trec zilnic pe jos prin localitate fără măști, fără mănuși, cu bagajele în spate până la trec. Primarul de acolo a reușit să găsească un mijloc de transport pentru ei să-i ducă direct la gară, dar asta este o soluție doar pentru localitatea din județul Arad. Ei pleacă cu trenul și dacă sunt infectați, transmit virusul mai departe la sute de persoane în drumul lor spre casă. Unde se presupune că stau izolați, dar rămâne de văzut dacă sunt atâția polițiști care să păzească atâtea sute de persoane care se întorc în țară.

Despre dezastrul de la Nădlac a vorbit astăzi Horea Timiș, fostul director al Direcției de Sănătate Publică Alba și fost subsecretar în Ministerul Sănătății. Soția lui este medic epidemiolog la Spitalul Județean Arad și vorbește în cunoștință de cauză. El este convins că numărul bolnavilor de COVID-19 va exploda în următoarea perioadă și explică care sunt cauzele.

Horea Timiș: ”Vama Nădlac a fost o poartă de contaminare masivă”

”Nădlac, poartă de contaminare. Cea mai mare greșeală a fost faptul că granițele nu s-au închis la termen. A fost o greșeală strategică care ne va costa foarte mult. A fost cea mai mare greșeală a României lipsa unei hotărâri ferme. Noi nu luăm hotărâri preventive, luăm doar hotărâri paliative, după ce dezastrul se întâmplă.

În viitor se va analiza situația și acesta a fost momentul zero pentru România și o spun cu toată răspunderea și cariera mea. Majoritatea celor care au fost în vamă în contact sunt pozitivi. Acest aspect subliniază faptul că Vama Nădlac a fost o poartă de contaminare masivă. Primul județ afectat de acest lucru este chiar Aradul. Acei oameni s-au întors în spital, au avut diferite contacte, au ajuns în comunitate, au creat focare”, spune fostul șef al DSP Alba.

El se referă la medicii, polițiștii, voluntarii, vameșii care au primit diaspora la Nădlac.

Horea Timiș: ”Carantinele au fost focar de infecție național”

Fostul subsecretar de stat al Ministerului Sănătății a mai explicat care a fost a doua mare greșeală pe care au făcut autoritățile în această criză COVID-19.

”Ai în carantină 2 pozitivi și 50 de negativi. Dar ei au intrat în carantină în contact. Apoi le dai drumul în perioada de incubație nesimptomatici. Și, astfel, ai încă 50 de pozitivi care infectează alți 1000. Asta s-a întâmplat. Carantinele au fost focar de infecție național. A fost a doua greșeală majoră tactică, să dezvolți focare.

Carantina a fost făcută pe repede înainte, fără logică, au fost băgați toți care au venit în hoteluri, în diferite locații. Practic, s-au contaminat între ei. Apoi, asimptomatici, dar pozitivi, au plecat în comunitate unde au infectat și pe restul”, a explicat Horea Timiș pentru aradon.ro.

Citește și:

IMAGINILE DEZASTRULUI La Arad mor oameni, în orașul Nădlac e haosNo Comments Yet

Comments are closed