Wave Resort

Marian Vanghelie condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Și trebuie să plătească peste 15 milioane de euro

Fostul edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat de Tribunalul București, prima instanță de judecată, la 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare în dosarul de corupție în care a fost trimis în judecată de DNA. Fostul primar are drept la apel, decizia instanței nu este definitivă.

Fostul edil a primit condamnarea în dosarul în care în iulie 2015 procurorii DNA de la Secția de Combatere a Corupției l-au trimis în judecată pentru nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani. Mai mult, fostul lider PSD va trebui să plătească sectorului pe care l-a condus peste 15 milioane de euro, conform deciziei de condamnare!

În rechizitoriul transmis Tribunalului București procurorii au notat că în perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un ”comision” de 20% din încasări).

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5 prin activitatea infracțională a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel este de 295.207.000 de lei.

În aceeași perioadă, o parte considerabilă din sumele de bani și din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operațiuni de spălare de bani, prin circuite financiare fictive, desfășurate de inculpații Vanghelie Marian-Daniel, Niculae Mircea-Sorin, Ciocan Laura și Ciocan Sorin-Ștefan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracțiunilor.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpatul Murgoci Adrian într-un dosar separat, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la luare de mită și spălare de bani.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Până în acest moment, Consiliul Local al sectorului 5 nu s-a constituit parte civilă pentru prejudiciul cauzat.

Iată decizia:

”1. Condamnă pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel la pedeapsa rezultanta de 11 ani și 8 luni închisoare.

interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupă o funcție care implică exercițiul autorității de stat, drepturi prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, pe o perioada de 5 ani de la executarea sau considerarea că executată a pedepsei principale.

interzice inculpatului că pedeapsa accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupă o funcție care implică exercițiul autorității de stat, drepturi prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, de la dată rămânerii definitive a hotărârii până la dată executării sau considerarii că executată a pedepsei principale.

2. condamnă pe inculpatul Dumitru Marin la pedeapsa de 4 ani închisoare.

3. condamnă pe inculpatul Niculae Mircea- Sorin la pedeapsa rezultanta de 8 ani închisoare.

4. condamnă pe inculpatul Ciocan Sorin- Ștefan la pedeapsa de 3 ani închisoare.

dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, termen stabilit în condițiile art. 92 C. pen. și care va curge de la dată rămânerii definitive a prezenței sentințe.

5. În temeiul art. 396, alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16, alin. 1, lit. b, teza I C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Ciocan Laura pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, prevăzută de art. 48 alin. 1 din Codul penal actual, raportat la art. 289 alin. 1 din Codul penal actual, cu aplicarea dispozițiilor art. 7 alin. 1 lit. a și c din Legea nr. 78/2000, modificată prin Legea nr. 187/2012, cu aplicarea art. 5 din Codul penal actual.

În temeiul art. 396, alin. 5 C.pr.pen. raportat la art. 16, alin. 1, lit. a C.pr.pen. dispune achitarea inculpatei Ciocan Laura pentru săvârșirea infracțiunii de art. 29 alin. 1 lit. a și b din Legea nr. 656/2002, în formă modificată prin Legea nr. 187/2012, cu aplicarea dispozițiilor art. 5 din Codul penal actual.

Admite acțiunea civilă formulată de partea civilă Sectorul 5 al Municipiului București, reprezentată legal prin primar și obligă pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel să plătească părții civile suma de 15.044.700 euro, la cursul BNR din ziua plății, cu titlu de daune materiale.

În temeiul art. 51 din legea nr. 129/2019 raportat la art. 112, alin. 1, lit. b și e C.pr.pen. dispune confiscarea specială a următoarelor bunuri:

dispune menținerea sechestrului asigurător dispus de către procuror, cu privire la următoarele persoane și bunuri, până la concurență sumei de 15.044.700 euro:

dispune ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse cu privire la bunurile mobile și imobile, respectiv sumele de bani aflate în conturile inculpaților Ciocan Sorin- Ștefan și Ciocan Laura, precum și cu privire la bunurile numiților Cristea Reveica, Cristea Florian și Cristea Marian.

dispune ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse cu privire la bunurile mobile și imobile aparțînând intimatei Dragoe Hannerl- Charlotte

dispune ridicarea măsurilor asigurătorii dispuse cu privire la bunurile mobile și imobile și sumelor de bani aflate în conturile bancare aparțînând intimatei Niculescu- Mizil- Ștefănescu Oana.

dispune menținerea sechestrului asigurător asupra bunurilor personale ale intimatului Bodea Tiberiu.

dispune ridicarea sechestrului asigurător asupra bunului intimatei Cucu Iulia.

dispune ridicarea sechestrului asigurător asupra imobilului, deținut în prezent de intimata Diaconescu Nicoleta.

dispune restituirea bunurilor către intimatul Geoană Mircea- Dan și ridicarea sechestrului asigurător instituit asupra lor.

respinge cererea de instituire a sechestrului asigurător asupra bunurilor aparțînând inculpatului Vanghelie Marian- Daniel ce au făcut obiectul dosarului nr. 11117/94/2020 al Judecătoriei Buftea.

respinge că nefondată cererea de intervenție în interes propriu formulată de intimata SC TERASĂ BERARILOR PP S.R.L.

Prezența hotărâre se comunica Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, după rămânerea definitivă.

obligă pe inculpatul Vanghelie Marian- Daniel să plătească în favoarea statului suma de 20.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obligă pe inculpatul Niculae Mircea- Sorin să plătească în favoarea statului suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obligă pe inculpatul Dumitru Marin să plătească în favoarea statului suma de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

obligă pe inculpatul Ciocan Sorin să plătească în favoarea statului suma de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare.

Executorie în ceea ce privește măsurile asigurătorii și restituirea bunurilor.

Cu drept de apel”, se arată în minuta deciziei de joi a Tribunalului București.

Citește și

Ioana Mihăilă: ”Există diferențe de până la 500 de cazuri pe spital”