Marcel Ciolacu: „Nu am nicio milă pentru ticăloşii care au creat aceste azile ale groazei”. Deciziile anunțate după ședință

Premierul a avut duminică, 9 iulie, o întâlnire la Palatul Victoria cu mai mulţi miniştri şi şefi de instituţii, în cazul bătrânilor torturaţi în azilele din Voluntari.

Marcel Ciolacu a anunțat că vârstnicii vor fi mutați săptămâna viitoare în centre de specialitate, pentru a beneficia de îngrijirile de care au nevoie.

Premierul: ”O problemă de sistem, corupt și inert”

„Vreau să fiu foarte clar. Nu am nicio milă pentru ticăloşii care au creat aceste azile ale groazei. Iar faptul că aşa ceva a fost posibil ne arată un singur lucru. Avem de-a face cu o problemă de fond, o problemă de sistem. Un sistem corupt şi inert.

Am văzut infractori, sunt peste tot în lume. De asemenea ticăloşi, asemenea cruzime, oameni dezumanizaţi total cred că nimeni nu era pregătit pentru aşa ceva. La fel, să vedem funcţionari publici complici care s-au vândut acestor ticăloşi”, a spus Ciolacu într-o declarație de presă la Palatul Victoria.

Apel la implicare socială către Biserica Ortodoxă și ONG-uri

Premierul a precizat apoi că Guvernul are trei priorități. „În primul rând, toate centrele pentru copii, persoane vârstnice și persoane cu dizabilități, de stat sau private, trebuie verificate şi reanalizate toate autorizaţiile.

Termenul va fi foarte scurt, o săptămână, sub coordonarea prefecţilor. În al doilea rând, solicit autorităţilor de drept toleranţă zero faţă de grupurile infracționale care au jefuit aceste persoane total neajutorate. În afară de tratamentul la care au supus aceste persoane, le-au furat şi bunurile, şi casele, și pensiile”, a menționat Ciolacu, adăugând că a stabilit cu ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, ca soluţionarea acestor cauze să fie o prioritate.

„În al treilea rând, fac un apel la toate cultele din România, în primul rând către Biserica Ortodoxă, dar și către ONG-urile care activează în domeniul social. Avem nevoie de implicarea dumneavoastră pe tot ce ține de latura socială.

”Asistență, în primul rând, pentru persoanele vulnerabile”, a punctat premierul

El a mai spus că „sistemul trebuie schimbat” și trebuie regândit, „de la autorizare, monitorizare și control”, iar la începutul noii sesiuni parlamentare se vor face modificări legislative, astfel încât „să nu mai existe portițe pentru nimeni”.

„Cine nu înţelege să îşi facă treaba să plece acasă! Nu mai vreau fugă de responsabilitate, ci vreau un sistem coerent, cu reguli clare în acest domeniu. Vorbim de cele mai vulnerabile persoane, copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi”, a mai spus șeful Executivului. Precizările au venit după discuții de aproape o oră la sediul Guvernului cu ministrul muncii, Marius Budăi, ministrul justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul dezvoltării, Adrian Veştea, și secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu.

Ce s-a întâmplat

Miercuri, 5 iulie, DIICOT a anunțat că 24 de persoane au fost reținute pentru 24 de ore, iar alte două au fost plasate sub control judiciar, în urma perchezițiilor la căminele din Voluntari, unde bătrânii erau ținuți în condiții inumane și abuzați.

În acest context, premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea șefilor ANPIS și AJPIS Ilfov, a șefilor DGASPC-urilor locale și a președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, iar ministrul muncii, Marius Budăi, a dat vina pe DGASPC Ilfov.

Citește și

Mama Soranei Cîrstea îl face praf Cristian Tudor Popescu: “Scrieți și reacționați la comandă și la plată”