Marcel Ciolacu, mesaj ”cu manta” către Austria: ”Bariera Schengen este ultima rămășită a divizării Europei”

Premierul Marcel Ciolacu a mulțumit public Germaniei pentru suportul ferm acordat aderării noastre la spațiul Schengen și spune că „aceasta barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămășiță a divizării Europei”.

Danke, Deutschland!

„Unificarea Germaniei, pe care o sărbătorim astăzi (n.red ieri), este un simbol pentru unificarea celor două jumătăți ale Europei – Estul și Vestul.

Iar România este beneficiară directă a evenimentelor istorice marcate de căderea Zidului Berlinului, în noiembrie 1989, și continuate cu căderea tuturor regimurilor comuniste din Europa, inclusiv Revoluția din Decembrie ‘89. Suntem azi membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene și ai NATO.

Ne bucurăm de consecințele apartenenței la comunitatea de valori occidentale: dezvoltare economică, un trai mai bun pentru cetățenii noștri, mai multă securitate. Datorăm o parte din aceste realizări sprijinului constant oferit de Germania.

Încep, așadar, prin a mulțumi Germaniei pentru această susținere, iar mai recent pentru suportul ferm acordat aderării noastre la spațiul Schengen. Aceasta barieră Schengen a ajuns să reprezinte, cu adevărat, ultima rămășiță a divizării Europei”, spune Marcel Ciolacu la evenimentul organizat cu prilejul Zilei Unității Germane.

Germania, al doilea mare investitor în România

El afirmă că Germania este cel mai important partener comercial al României și al doilea investitor în economia României. Totodată, spune că schimburile comerciale au depășit anul trecut 40 miliarde de euro,l iar peste 25.000 de firme cu capital german sunt înregistrate în România și contribuie la dezvoltarea țării noastre.

„Există încă un potențial semnificativ neexploatat pentru creșterea și diversificarea comerțului bilateral și a investițiilor. Este important să valorificăm oportunitățile create de remodelarea comerțului internațional, de transformarea digitală și tranziția verde și să ne adaptăm împreună la economia viitorului.

Forumul Economic Româno-German organizat zilele trecute la Berlin este un excelent exemplu pentru modul în care putem stimula în continuare relațiile economice bilaterale. Mulțumesc partenerilor germani pentru ocazia de a ne întâlni și discuta proiecte de noi parteneriate în sectoare strategice”, adaugă premierul.

El a amintit și de comunitățile germană din România și cea română din Germania.

Citește și

Dănuț Lupu, ironic: ”Dacă mă prindeau beat sau drogat, poate îmi dădeau mai puțin”