--> -->

Marcel Ciolacu anunță: România va da în judecată Austria, dacă va continua să blocheze aderarea la Schengen

România va ataca Austria la Curtea Europenă de Justiție pentru despăgubiri, dacă guvernul de la Viena își va menține veto-ul privind aderarea României la spaţiul Schengen, în octombrie sau decembrie, când tema va fi din nou pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor de interne ai UE.

A anunțat premierul Marcel Ciolacu, într-un interviu pentru publicația austriacă Der Standard, publicat joi, 14 septembrie.

Ce acuză Marcel Ciolacu

„Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susţine aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităţilor şi al populaţiei române”, a spus Ciolacu, întrebat ce strategie va aborda România pentru a-l convinge pe Nehammer să renunţe la vetoul față de aderarea la Schengen.

Problema intrării României în Schengen va ajunge la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.

„Spania, aflată la președinția Consiliului UE, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie la Consiliului miniştrilor de interne ai UE. Toate celelalte state – cu excepția Austriei – susţin aderarea României”, a spus Ciolacu.

Ce a pierdut România deja din cauza veto-ului Austriei

”În cazul în care cancelarul Nehammer își folosește din nou dreptul de veto în mod nejustificat, va trebui ca, în calitate de prim-ministru, să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție”, a mai precizat Marcel Ciolacu.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei.

„Potrivit calculelor noastre, paguba se ridică la cel puţin două procente din PIB. Însă cel mai rău este faptul că Austria a instituit un precedent. În mod normal, statele membre urmează recomandările instituţiilor UE. Croaţia a solicitat aderarea în urmă cu aproximativ 4-5 ani. România şi Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut acest lucru”, a mai spus Ciolacu.

Viena a anunțat deja că-și menține poziția

Aderarea României la Schengen a fost blocată pe 8 decembrie 2022 de Austria, care a votat împotrivă în cadrul Consiliului JAI. Olanda a votat și ea contra României, pentru că s-a opus aderării Bulgariei, candidatura celor două țări fiind analizată la pachet. Pe 23 august, Austria a anunțat că nu este încă dispusă să permită aderarea celor două țări.

În cadrul unei întâlniri cu ministrul de interne Cătălin Predoiu, la Viena, omologul său austriac Gerhard Karner a declarat că apreciază progresele făcute în securizarea frontierelor, însă a subliniat că poziția Austriei rămâne nechimbată în privința extinderii spațiului Schengen.

Citește și

Un lăutar drogat a șocat-o pe Monica Pop: ”Efectiv, asta a făcut, în arestul poliției”