Mănăstirea Sinaia, locul de suflet al Regelui Carol I

Mănăstirea Sinaia, o adevărată oază de liniște, care te primește în curtea sa plină de sfințenie și demnitate istorică, se află în orașul cu același nume și intră în categoria monumentelor istorice din țară.

Istoricul Mănăstirii

În secolul al XVII-lea, spătarul Mihail Cantacuzino se decide să construiască mănăstirea, influențat fiind de călătoria sa în Ierusalim și la muntele Sinai. Prin urmare, lăcașul de cult primește un nume derivat de la muntele vizitat.

În prima parte a secolului al XX-lea, este construită biserica mare, suportând modificări ulterior, între anii 1897-1903.

În 1895 este realizat un muzeu al mănăstirii, primul cu acest specific religios din România. În acest loc se găsesc icoane de Pârvu Mutu, icoane din Alep-Siria, din Moscova, sfinte cruci de la Bethleem, Ioannina și Constantinopol.

Mănăstirea a adăpostit un număr mare de sihaștri din Munții Bucegi, iar în trecut avea și rol de cetate de pază și apărare. Existența unui număr atât de mare de călugări a dus la construirea unor chilii suplimentare, dar și a unei biserici noi, mai încăpătoare. De această biserică Regele Carol I s-a îngrijit cu o atenție sporită, devenind astfel primul lăcaș sfânt ce beneficia de electricitate.

Începând cu anul 1871, familia regală își petrece vacanțele de vară la mănăstire, prin urmare, grija pe care a acordat-o unității monahale este legată de emoția pe care locul i-o oferea. 

Pe lângă frumusețea ortodoxă pe care aceste lăcașuri românești o transmit, pelerinii pot vizita cavoul prim-ministrului Tache Ionescu. Acesta a avut un rol esențial în unirea Țărilor Române, după Primul Război Mondial. În testamentul său a fost trecută o ultimă dorință, aceea de a fi îngropat la mănăstirea unde și-a găsit vindecarea. 

Binecuvântarea de a fi în casa Domnului, dar și reîntâlnirea cu un trecut istoric glorios, pot fi trăite în vizită la Mănăstirea Sinaia, din Județul Prahova, în timp ce arhitectura deosebită a mănăstirii încântă privirile. 

Programul de vizitare a mănăstirii

Vara: 08:00 – 18.00.

Iarna muzeul și biserica veche se deschid doar la cerere, în intervalul 10.00-15.00, pentru grupuri mai mari de 10 persoane.

Programul slujbelor

Iarna

08:00 – 10:00 Acatist, Ceasurile 3 si 6, Sf. Liturghie

15:00 – 16:00 Ceasul 9, Vecernie, Pavecernita

17:30 – 19:30 Miezonoptica, Utrenie, Ceasul 1

Vara

08:00 – 10:00 Acatist, Ceasurile 3 si 6, Sf. Liturghie

16:00 – 17:00 Ceasul 9, Vecernie, Pavecernita

18:30 – 20:30 Miezonoptica, Utrenie, Ceasul 1

În fiecare duminică și sărbătoare cu cruce roșie

Sfânta Liturghie este săvârșita intre orele 10:00 – 12:00, fiind precedata de acatist și Ceasurile 1, 3 si 6 (09:00 – 10:00).

Citește și:

De ce să vii la mare în septembrie. Veste EXCELENTĂ pentru vara 2020

 

[post-views]
[post-views]