Mănăstirea Lepșa, un loc de odihnă și rugăciune în județul Vrancea

În inima Vrancei există multe locuri în care spiritualitatea se cuibărește în sufletul fiecărui creștin, unul dintre aceste lăcașuri este Mănăstirea Lepșa. Aici, liniștea este întreruptă doar de ciripitul păsărilor gălăgioase și de chemarea la slujbă făcută de clopot.

Unitatea monahală se află la o distanță de 76 de kilometri de orașul Focșani, în stațiunea Lepșa, pe drumul care leagă Moldova de Transilvania. Dacă acum 10 ani nu puteai trece munții pe acolo să ajungi la Brașov din cauza drumului extrem de prost, ci oamenii din acea zonă ocoleau pe drumul Onești – Oituz, acum cel mai scurt drum este pe la Vidra – Lepșa – Ojdula – Târgu Secuiesc. Iar mănăstirea se află chiar la jumătatea drumului!

Istoricul Mănăstirii

Din anul 1774, construcția a fost ridicată pe valea pârâului care îi poartă numele și era locuită de către călugări. Banii strânși de localnici au ajutat la zidirea mănăstirii, care, susțin unele surse, a avut și întrebuințarea de centru  de îngrijire al bolnavilor.

Anul 1929 a fost unul de cumpănă pentru locuitorii mănăstirii, deoarece lăcașul a fost incendiat, biserica arzând în întregime, a existat totuși un supraviețuitor. Bunurile bisericii au devenit cenușă, dar la o verificare mai atentă, o minune a fost întrezărită, icoana Sfântului Nicolae a rămas neatinsă de flăcări.

Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Nicolae

Din acel moment, icoana a fost pusă la loc de cinste, creștinii vin astăzi să se roage și ca slavă adusă sfintei icoane, este aprinsă o candelă în permanență.

Între anii 1930-1936, biserica este refăcută, însă nu sunt urmate întocmai planurile arhitecturale care au fost realizate în anul 1774. Din nou, cu ajutorul oamenilor, lăcașul capătă viață, însuși Regele Carol al doilea donează un policandru. În aceeași perioadă, un alt dar este primit de mănăstire, o icoană ce a fost pictată în anul 1584, care o înfățișează pe Maica Domnului cu pruncul, adusă tocmai de la Ierusalim.

Mănăstirea ajunge grajd la începutul perioadei comuniste

Anul 1952 aduce o schimbare în structura lăcașului de cult, va deveni mănăstire de maici, acestea fiind venite de la Mănăstirea Trotușanu. O altă schimbare apare, însă una care dăunează ortodoxiei ce se găsea în acest ținut, odată cu regimul comunist instalat în țară, maicile sunt alungate, iar mănăstirea desființată.

Până în anul 1990, mănăstirea a folosit pe post de grajd, depozit forestier și tabără școlară.

Este redeschisă neoficial în anul 1974, biserica din lemn este refăcută și sfințită din nou în 1982.

După căderea regimului, mănăstirea este populată iarăși, căpătând hramul „Nașterea Maicii Domnului”, iar biserica cea nouă a mănăstirii este sfințită în 2012.

Pragul mănăstirii Lepșa trebuie trecut curând, cât încă nu este sezonul rece, deoarece ninsoarea va pune bariere în parcurgerea drumului, prin urmare, turiștii ce vin în Vrancea, sunt invitați să viziteze mănăstirea din inima județului.

Citește și:

Povestea Cascadei Urlătoarea și problema la care românii mai au de lucrat

 

[post-views]
[post-views]