Mănăstirea Ialomița, fortăreața de la intrarea în peșteră

România deține minunate zone turistice care impresionează orice vizitator, atât prin splendoarea pe care natura o expune prin construcțiile sale, cât și prin spiritualitatea nelipsită din aceste zone, prin intermediul căreia fiecare călătorie devine o incursiune în timp.

Acesta este cazul Mănăstirii Ialomița, din interiorul unei peșteri. Unitatea monahală este localizată pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în localitatea Moroeni, județul Dâmbovița, la o altitudine de 1.530 de metri.

Mănăstirea are un singur nivel, întins pe o lungime de aproximativ 480 de metri, dintre care 400 sunt accesibili turiștilor, după ce aceștia sunt străbătuți, se ajunge la un un altar, urmând în amonte o porțiune de încă 80 de metri plină cu galerii și săli.

Istoricul Mănăstirii

Lăcașul a fost ctitorit de voievodul Țării Românești, Mihnea cel Rău, în secolul al XVI-lea. Construcția a ars de mai multe ori și de fiecare dată a fost alcătuită din nou. În 1818 a fost incendiată și în 1819 s-a ridicat din nou, cu circa 10 metri mai aproape de gura grotei. Anul 1940 a adus iarăși o nenorocire, mănăstirea arzând din temelii și fiind reconstruită între anii 1940-1942, de ieromonahul Mihail Bădilă.

Un ultim incendiu a mistuit casa Domnului și construcțiile de refacere au întârziat până în 1993.

Aici a locuit un pustnic întovărășit de un urs

Mănăstirea de la intrarea în peșteră este singurul loc în care se spune că în prima parte a secolului al XIX-lea a viețuit un sihastru împreună cu un urs. Este singurul caz cunoscut în monahismul românesc când un pustnic se nevoiește și are un animal sălbatic care îl slujește.

În vara anului 2015, peștera este reabilitată cu fonduri europene, aleea de acces fiind modernizată, de asemenea și căile de acces în interior, instalațiile electrice sunt refăcute și este făcut și un punct de informare turistică.

Încă de la intrarea în peșteră se întrezărește o scenă care folosește pentru oficierea de slujbe și pentru susținerea unor concerte.

Cum se ajunge la Mănăstirea Ialomiței

Cu trenul: Gara Buşteni – telecabina Buşteni – Babele – telecabina Peştera.

Cu maşina:   Bucureşti – Sinaia (DN 71 spre Târgovişte) – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiului – Bolboci – Diana – Padina – Peştera Ialomiţei.

Citește și:

ROMÂNIA FRUMOASĂ Comarnic, peștera unde totul este la superlativ