România este recunoscută pentru mănăstirile sale care datează de secole, unde oamenii se refugiază atunci când au probleme sau când pur și simplu vor să scape de grijile de zi cu zi. Unul dintre aceste lăcașuri de cult se află în județul Vrancea, la mănăstirea Dălhăuți, acolo unde se află icoana Maicii Domnului – Anufiana, una dintre cele mai renumite icoane din țara noastră, recunoscută ca fiind făcătoare de minuni.
Cum poți ajunge la ea:
Mănăstirea este la 14 kilometri distanță de orașul Focșani, dar dacă vii dinspre București trebuie să fii atent la indicatoare sau la GPS, pentru că nu este nevoie să ajungi până în capitala județului Vrancea. Trebuie să faci stânga în comuna Golești și să urmezi indicatoarele.
Istoricul mănăstirii
Mănăstirea Dălhăuți a fost ridicată în secolul al XV-lea, devenind astfel unul dintre cele mai vechi locașuri de cult din România. Din anul 1990 este mănăstire de maici, dar de la înființare până în 1959, când a fost desființată prin decret comunist, a fost una de călugări. Istoria mănăstirii este legată de minunile făcute de această icoană, în care Fecioara Maria este înfățișată tinându-și pruncul în brațe, capul ei fiind înclinat cât mai aproape de chipul Domnului Iisus.
Pe vremea când mănăstirea adăpostea călugări și nu maici, aproximativ anul 1450, starețul Anufie a mers în Ierusalim pentru a aduce în țară icoana. A fost prins de turci aproape de Constantinopol. Icoana a suportat prigoana pe care turcii o aduceau creștinilor, aceasta fiind batjocorită într-o maniera de neînchipuit, închisă în cele din urmă într-un grajd.
Fapta comisă de otomani a fost văzută de Dumnezeu, iar în adăpostul animalelor s-a pornit un incendiu, caii ținuți acolo atacând slugile. Sultanul furios a aruncat icoana în mare, în timp ce starțului i s-a hotărât moartea. Prin bunăvoința unui rob român, Anufie scapă și fuge de pe teritoriul turcesc.
Mare a fost uimirea acestui om care a dorit să păzească icoana, fiindcă prin minunata putere a Maicii Domnului, icoana și-a croit drum spre el, întâlnindu-o la malul mării. Miracolul a fost constatat de stareț atunci când a cuprins-o cu mâinile și a putut vedea cum zgârieturile făcute de turci dispăruseră, precum o rană vindecată.
Acum icoana se află la loc de cinste
Credincioșii vin în număr mare la mănăstire, care are hramul Izvorul Tămăduirii, acolo unde vin și se roagă în fața icoanei Maicii Domnului. Și nimeni nu pleacă nemângâiat. Multe boli și suferințe au fost vindecate după rugăciunile la această icoană.
Pe timp de secetă, dar și în timpul calamităților, preoții organizează o procesiune, înconjoară întreg satul cu renumita icoană a Maicii Domului. Cu multă rugăciune și post, cererea nu rămâne fără ascultare.
În acest așezământ călugăresc, a viețuit o vreme și Sfântul Cuvios Stareț Vasile de la Poiana Mărului, petrecându-și viața rugându-se pentru întreaga omenire. Ruga este nesfârșită aici, inimile sunt mângâiate, frunțile luminate și nădejdea izvorăște necontenit.
Citește și: