Un astâmpăr al trupului se poate dobândi ușor, pentru că atunci când oboseala se instalează, corpul refuză să se mai ocupe de toate angajamentele, însă tihna minții și a sufletului se obțin mult mai greu.
Dar toate acestea pier când intri pe poarta Mănăstirii Cămârzani, deodată grijile se risipesc, ochii se simt binecuvântați de priveliștea deosebită, iar mintea se îndreaptă către cer.
Mănăstirea în care viețuiesc 100 de maici este amplasată în satul care îi poartă numele, la o distanță de 7 kilometri de orașul Fălticeni.
Istoricul mănăstirii
La jumătatea secolului al XIX-lea, boierii din familia Morțun stăpâneau satul Cămârzani și cu iubirea de Dumnezeu în suflet, au ridicat pe propriul pământ, o biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
În data de 23 aprilie a anului 2000, se construiește o nouă biserică de către PS Gherasim Putneanul, iar în 2004 are loc sfințirea. Hramul lăcașului de cult este Nașterea Maicii Domnului. Au fost ridicate ulterior două corpuri de chilii, trapezele, lumânărarul, aghezmatarul și clopotnița.
Maicile sunt ajutorul fundamental al așezământului monahal. Catapeteasma a fost pictată și ornată cu diferite sculpturi chiar de ele. Interiorul bisericii este o mărturisire a credinței și a iubirii venită din partea măicuțelor față de sfinți și de Dumnezeu, fiindcă pictura este atent realizată și creează senzația de galerie artistică, atât de frumoasă este!
Majoritatea maicilor care viețuiesc aici au studii superioare finalizate, susțin că au ajuns la mănăstire fiindcă în lume nu și-au găsit împlinirea sufletească. Aici, în viața monahală se ocupă de activitățile culturale și artistice, tipărire de cărți, muzică bisericească și alte activități similare, corul maicilor fiind unul extrem de apreciat atât de vizitatori, cât și de mai marii Bisericii.
Mănăstirea Cămârzani are în grija sa tipografia Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, maicile tipăresc cărți, broșuri cu un conținut religios și istoric, fiind mai departe distribuite gratis creștinilor ce vin să se închine aici. Există şi un muzeu al mănăstirii, înfiinţat la iniţiativa PS Gherasim Putneanul, fiu al satului Cămârzani, care s-a dovedit a fi un iubitor al tradiţiilor străbune şi al întregii culturi românești.
Dragostea enoriașilor față de casa Domnului nu a fost trecută cu vederea și mănăstirea a fost binecuvântată cu o icoană făcătoare de minuni. Aceasta este icoana Maicii Domnului care rămâne un stâlp de nădejde în sfântul așezământ.
Citește și: