Lucruri interesante despre Bulgaria. Fraze utile dacă-ți petreci vacanța la vecini

Bulgaria este una dintre destinațiile de vacanță preferate de români, peste 500.000 de români și-au petrecut concediul pe litoralul vecinilor de la sud de Dunăre. Aceștia sunt ademeniți de serviciile All Inclusive de calitate, peisajul de coastă superb la Marea Neagră, servicii SPA și prețuri mai bune decât în România. Iarna de asemenea pârtiile de la vecini le fac cu ochiul românilor. Sunt trei stațiuni principale de schi: Bansko, Pamporovo și Borovets.

Așa că am selectat niște lucruri interesante despre Bulgaria pe care vi le vom prezenta pentru a vă fi de ajutor dacă intenționați să mergeți acolo.

Alfabetul chiliric

                                                                    Alfabetul Chiliric Vechi
                                                               Alfabetul chiliric actual

Puțini știu că alfabetul chiliric a fost creat în Bulgaria, la Școala Literală din Preslav la sfârșitul secolului al IX-lea și începutul secolului al X-lea. Aceasta era localizată în Pliska, care a fost prima capitală a Imperiului Bulgar.

În zilele noastre, alfabetul chiliric este larg răspândit atât între popoarele slave din sud și est, cât și în unele popoare non-slave din Rusia. Limbile scrise în alfabetul chiliric: belarusa, bulgara, macedoneană, muntenegreană, rusă, sârbă, ucrainiană, mongolă, kazahă, kirghiză, tadjică, cecenă, bașchiră, tătară.

Activitatea ”apostolilor” slavi Chiril și Metodiu, care au creat alfabetul, este sărbătorită pe 11 mai.

Muzeul ”Curtea Alfabetului Chiliric” din Pliska

În prezent, în Pliska, pe Car Kaloyan, nr 9, se află deschis din 2015 Curtea Alfabetului Chiliric, un muzeu cu sculpturi și grădini în aer liber. La intrare veți vedea 30 de sculpuri din piatră reprezentând cele 30 de litere ale alfabetului chiliric. Acestea au peste 2 metri și sunt așezate într-un oval mare. Ele sunt străjuite de statuile Sfinților Chiril și Metodiu și de a regelui Boris I. În interiorul clădirii principale care seamănă cu o cetate se află o galerie de artă cu reprezentări din viețile sfinților Chiril și Metodiu, dar și scene din istoria Bulgariei.

În curtea interioară se află și Aleea Scriitorilor, mai exact busturile autorilor bulgari și internaționali care au scris în alfabetul chiliric. Intrarea este 8 leva de persoană, copiii până în 7 ani au gratuitate. Site-ul muzeului este дворнакирилицата.bg și este deschis între 9:00 și 18:00. Pentru mai multe informații puteți suna la numărul de telefon +359 897 949 718.

Dacă alegeți să mergeți în Pliska nu ratați nici Monumentul Fondatorilor Statului Bulgar din Shumen, mormântul tracic din Svetari, Călărețul din satul Madara, Cetatea Ovech din Provadia, Historical Park din Neofit Rilski(citiți pe larg aici) sau Pădurea de Piatră(Stone Forest) de lângă Varna.

Clatinatul invers

În majoritatea țărilor datul din cap înseamnă consimțământul și confirmare. Bulgaria este una dintre puținele țări din lume unde gestul confirmativ se face prin clatinarea capului la stânga-dreapta, iar cel negativ este de sus în jos.

Sărbătorile oficiale în Bulgaria 

1 ianuarie – Anul Nou

3 martie – Eliberarea de sub jugul otoman – sărbătoare națională

Paște – sunt aceleași date ca în România

1 mai – Ziua Muncii

6 mai – Ziua Armatei

24 mai – Ziua Învățământului și a Culturii Slave

6 septembrie – Ziua Unirii

22 septembrie – Ziua independenței

24-27 decembrie – Crăciun

Despre Bulgaria

Capitala Bulgariei este Sofia și are o populație de 1,270,284 de locuitori. Suprafața țării este de 110912,6 km2 și populația totală de 7.364.750. Prefixul telefonic al Bulgariei este +359 și limba oficială este bulgara. Religia majoritară în Bulgaria este creștin-ortodoxă(85% din populație), 10% sunt musulmani, iar alți 5 la sută alte religii.

Bulgaria este o republică parlamentară, iar moneda oficială este lev bulgar(la plurar leva). 1 lev este compus din 100 stotinki. În funcție de cursul valutar 1 euro poate fi schimbat cu aproximativ 2 leva, iar 1 leva poate fi cumpărată, cu 2,4, 2,5 lei.

Climatul Bulgariei este moderat continental( 2.000 până la 2400 de ore de soare pe an). În Bulgaria, la fel ca în România, sunt patru anotimpuri. Vara este uscată și caldă, iarna rece cu zăpadă, temperatura medie 0 grade C.

FRAZE UTILE ÎN BULGARIA

Bună     = Zdravey

Bună dimineața – Dobro utro

Bună ziua – Dobar den

Bună seara – Dobar vecher

Ce faci? – Kak ste?

Îmi pare bine să te cunosc!   – Priyatno mi e!

La revedere – Dovizhdane

Da – Da

Nu – Ne

Cu plăcere – Molya

Mulțumesc – Blagodarya

Îmi pare rău – Sazhalyavam

Scuzați-mă – Izvinete me

Nu contează – Nyama znachenie

Vorbiți engleza? – Govorite li Angleyski?

Bere – Bira

Bere la draft – Nalivna Bira

Ceai negru cu lapte – Cheren chai s mlyako

Cafea cu lapte – Kafe s mlyako

Citește și:

Obiective turistice în Varna și în împrejurimi