--> -->

Lovitură pentru șoferii din România. Ce se va întâmpla după expirarea compensării de 50 de bani

Într-o perioadă cu scumpiri în absolut toate domeniile, șoferii din România primesc o nouă lovitură.

Expirarea compensării de 50 de bani pe litru nu vine deloc cu vești bune.

Din octombrie, vai!

Compensarea de 50 de bani pe litru de combustibili decisă de Guvern se apropie de final. Măsura expiră la finalul lunii septembrie.

Din prima zi a toamnei, prețul pentru un litru de motorină a crescut constant. Acesta a ajuns să coste, în benzinăriile din București, aproape 8,50 de lei. După 10 zile, prețul a început să scadă, a ajuns în jur de 8.12 lei.

În schimb, în premieră după mult timp, benzina a scăzut sub 7 lei la multe benzinării.

Iar experții vin cu vești și mai proaste. Conform acestora, prețurile vor continua să crească și după ce compensarea de 50 de bani pe litru va expira.

Cursul valutar

Încă din aceste zile, introducerea subvenției de 50 de bani la prețul combustibilului începe să aibă efectele adverse. De altfel, analiștii au avertizat încă de la anunțarea deciziei. Cererea de motorină a crescut, iar piața reacționează în consecință.

”Această reducere de 50 de bani nu a făcut decât să accentueze creșterea de cerere pe piața de carburanți.

Pentru că a scăzut artificial prețurile, dar numai o componentă din preț, în schimb, componentele principale care definesc prețul, acolo nu se poate interveni, evident. E o piață liberă”, a spus Corina Murafa, analist politici energetice, la Antena 3.

În privința cotațiilor internaționale la benzină, acestea au fost mai puțin afectate. Astfel, prețurile la pompă au fost ușor influențate doar de evoluția cursului valutar.

Compensarea la pompă cu 50 de bani a prețurilor carburanților, decisă de Guvern în iunie, va expira la sfârșitul lunii septembrie. Tot atunci, vor fi luate noi decizii.

”Ca şi în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a preţurilor la carburanţi va continua pe întreaga perioadă anunţată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii”, a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, în urmă cu câteva zile.

Citește și

Ruby și Dorian Popa au primit facturi mari la curent: ”Șocuri”