--> -->

Longhin Jar din Ucraina: ”Nu mi-e rușine să sunt român”

Mitropolitul Longhin, unul dintre cei mai iubiți ierarhi din Ucraina, considerat erou național în țara vecină, a umplut mănăstirea Bănceni, aflată la 7 kilometri de granița cu România, de refugiați.

Părintele Longhin Jar are grijă de peste 400 de copii, dintre care 34 sunt chiar înfiați de omul lui Dumnezeu. Acesta a decis să nu plece din Ucraina de la mănăstirea pe care o păstorește și de la orfelinatul înființat acolo. Acum în afară de copii de care are grijă mai are și refugiații pe care-i găzduiește și-i hrănește.

Longhin Jar din Ucraina: ”Nu mi-e rușine să sunt român”

”Iubiții mei, am spus că aș vrea să vă cuprind și să nu vă mai dau drumul niciodată. Vă mulțumesc pentru mulțimea de oameni care a fost astăzi la Sfânta Liturghie. Voi sunteți alinarea noastră. Și aș putea spune că și Dumnezeu se mângâie cu voi că ați venit într-un număr atât de mare să ne rugăm, să ne bucurăm duhovnicește, chiar dacă nu mai putem zâmbi.

Avem atâtea zile de când ne îneacă lacrimile, de când suferă poporul acesta. Dar tu, Doamne, ești mare. Noi n-am știut că noi suntem atât de slabi și nu putem duce atâta durere care a venit asupra noastră. Te rugăm să ne întărești.

Să dea Dumnezeu să avem câți mai mulți oameni, am pomenit pe poporul meu român. Să știți că nu mi-e rușine să spun că sunt român. Ceea ce am văzut că s-a petrecut zilele acestea la vamă, în România, și toți au strigat și strigă într-una ziua și noaptea, vreau să ajutăm, vrem să dăm. Lor tot le e greu, nu e atât de ușor, nu au atât de multe.

”De acum o să spun fratele Becali. Îl iubesc”

V-am pomenit un nume aici, Becali, vreau să spun de acum fratele Becali. Îl iubesc de când îl știu pentru că apără ortodoxia, apără biserica, apără preoții, slujitorii ei, nu lasă ca cineva să-și bată joc de sfânta noastră credință. De aceea îl iubesc și zilele acestea a găsit putere și vreme să ne sune să ne vină în ajutor. Să ajutăm poporul, să fim alături și Dumnezeu nu ne va lasă.

Rămânem în continuare în așteptarea celor necăjiți, celor care au nevoie de noi, vom fi în slujba voastră, Amin!”, a spus părintele Longhin Jar, mitropolit de Bănceni în Ucraina.