Limba română decretată limbă oficială pentru românii din Ucraina! Reacția premierului

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul de la Kiev a renunțat la denumirea „limbă moldovenească” pentru minoritatea română din Ucraina și a decretat limba română ca limbă oficială.

Marcel Ciolacu i-a mulţumit preşedintelui Volodimir Zelenski pentru sprijinul acordat guvernului ucrainean în luarea acestei decizii.

Ce a spus Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu i-a mulţumit, miercuri la Kiev, preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski pentru sprijinul acordat în decizia Guvernului ucrainean ca ca limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina să fie româna şi nu „limba moldovenească”.

„Apreciez sprijinul preşedintelui Ucrainei Zelensky pentru decizia adoptată de Guvernul Ucrainei privind limba română. Salut eforturile instituţionale ale Ucrainei de a alinia rapid legislaţia la cerinţele Uniunii Europene”, a scris Marcel Ciolacu pe reţeaua X.

„Domnule preşedinte, cu adevărat mă bucur mult că am reuşit împreună să facem această şedinţă comună de guverne. A fost o şedinţă foarte aplicată. Eu sunt foarte mulţumit. Am văzut că şi Denis (Șmyhal, premierul Ucrainei – n.r.) este la fel de mulţumit”, i-a mai transmis Ciolacu, liderului ucrainean Volodimir Zelenski, la începutul întrevederii cu acesta.

”Îndepărtarea unei nedreptăți”

De asemenea, premierul Ciolacu a avut o întâlnire şi cu preşedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk. Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri la Kiev, că limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de astăzi limba română, nu limba moldovenească.

„În mod special vreau să îi mulţumesc domnului prim-ministru pentru deschiderea de care a dat dovadă în ceea ce priveşte decizia de a nu mai exista în acest moment «limba moldovenească».

Din acest moment, la nivel internaţional nu mai există decât o singură limbă oficială – limba română. Consider că această invenţie a Federaţiei Ruse, prin această decizie a guvernului ucrainean a dus la o îndepărtare a unei nedreptăţi”, a afirmat Marcel Ciolacu, în declaraţia comună de presă susţinută, miercuri la Kiev, împreună cu premierul Ucrainei Denis Șmihal.

Citește și

Avocatul lui Mario Iorgulescu: ”Trei instanțe din Italia spun că el nu poate fi încarcerat”