Leșe: ”Prin horit, îl găsesc pe Dumnezeu!”

Grigore Leșe, 68 de ani, a fost invitatul lui Denise Rifai la emisiunea ”40 de întrebări”, la Kanal D, și i-a făcut o serie de destăinuiri. Este unul dintre cei mai cunoscuți interpreți români de muzică tradițională.

Grigore Leșe este, totodată, realizator de radio și televiziune, profesor universitar de etnomuzicologie, autor a patru cărți, doctor în muzică și doctor Honorius Causa al Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad.

Născut în Țara Lăpușului, a început să horească încă de la vârsta de 3 ani, întreaga sa carieră artistică este marcată de aproape 1.000 de concerte susținute în țară și străinătate, și de lansarea a peste 100 de cântece și a 9 albume cu muzică străveche.

Ar fi fost tâmplar

”Aș fi fost tâmplar ca tata, mama chiar îi zicea: „Mă, ia-l și învață-l o meserie! Că și eu am horit cu vacile și nu m-a plătit nimeni”. Eu horesc să mă vindec, într-o lume confuză, mi-am găsit un loc în lume. Prin horit îl găsesc pe Dumnezeu!

Am doctoratul ca să mă apăr de proști. Eu n-am practicat haiducia folclorică. Am studiat și am avut profesori de prima mână. Sunt studii făcute serios cu multe sacrificii. Nu m-am folosit de doctorat nici la salariu.

Eu îi sunt recunoscător Sofiei Vicoveanca, a avut încredere în mine când alții nu au avut”, a spus Grigore Leșe, la Kanal D.

”N-am transformat cântecul în afacere”

A rememorat momentele tinereții, când a făcut armata la tancuri la Buziaș. ”Dacă primesc un tanc nu-mi trebuie mult. Comandant de tanc am fost, mă pricep.

Sunt patriot prin ceea ce fac, prin artă. Prin performanțe profesionale, cu horea. Eu n-am transformat cântecul în afacere! În momentul când te duci spre bussiness, lucrurile se schimbă.

Câteodată, trebuie să cunoști toate fețele în viață. O femeie nu e de ajuns doar să fie bună. Ai nevoie și de nebunie! Cum puteam eu să mă apropii de muzica sufletească, dacă nu eram în sufletul lor. Trebuie să fii trăitor. Horele trebuie să fie mântuite. Eu nu mai beau, gata, studiez non stop”, a mai povestit ardeleanul.

Stă în Titan

Interpretul de muzică populară obișnuiește să își schimbe locul în care stă. În București, unde trăiește acum, a schimbat cartierul de 5 ori. Acum stă în Titan.

„Este al cincilea loc unde mă regăsesc, Bucureștiul. Am schimbat locurile fiindcă nu e bine să stai mult în acel loc.

Acum stau în Titan și sunt extraordinar de fericit.

Sigur că da, prind rădăcini aici. Întotdeauna se spune „E bine să schimbi oamenii și locul.

Cea mai mare frică a mea este pierderea glasului. Am o teamă. Ce m-aș face fără glas?! Trebuie să mă păzesc prin felul de a mă comporta, unde mă duc, ce fac”, a mai declarat Leșe.

Citește și

Amorul lui Eugen Cristea cu Cristina Deleanu