--> -->

Leon Dănilă la ora confesiunilor: ”Am cerșit să mănânc cu familia. Mi-am vândut apartamentul pentru o carte”

Leon Dănăilă, 88 de ani, membru al Academiei Române și profesor al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, cercetător cu 18 brevete de inventator și autor a 59 de cărți și tratate de neurochirurgie, a fost invitat la ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, la Kanal D.

Este considerat unul dintre cei mai mari specialiști în neurochirurgie din lume, în cei 60 de ani de carieră a realizat peste 40.000 de operații, fiind inclus în Academia Recordurilor Mondiale ca medicul cu cele mai multe operații neurologice.

”Nici să jefuiesc, nici să fiu slugă”

Conform declarației de avere, cel care a fost și senator PNL avea în 2016 un venit lunar de 4.500 de lei la Institutul de Neurologie și Boli Neurovasculare.

După majorarea salariilor, în 2019, a ajuns la 18.500 de lei pe lună. El liberal declarat a mulțumit celor de la PSD în cadrul emisiunii pentru decizia de a crește salariile medicilor, înaintea pandemiei.

”N-am luptat să fac bani din suferința bolnavului. N-am avut tendința de a fi bogat. Cea mai mare satisfacție este recuperarea bolnavului, de aceea am fost să învăț și în Statele Unite. Am cheltuit mulți bani și pentru cercetare, și pentru publicarea cărților.

Pentru a publica o carte de o mie de pagini, am vândut apartamentul! Dar cu condiția să locuiesc în el, într-o cameră, până la finalul vieții, da, este un lucru real! Am primit telefoane din Germania, din Irlanda, de la New York, au citit în ziare despre mine, au zis că-mi trimit bani ca să public cartea și le-am zis: «Nu. Trimiteți la editură, eu nu primesc niciun ban».

Cartea a apărut, dar nu știu câți bani au primit cei de la editură”, a relatat profesorul.

Când luam ceva de la pacienții săraci, aveam impresia că-i jefuiesc. Când luam de la bogați, aveam impresia că sunt slugă! N-am mai luat nimic”, a mai povestit Leon Dănăilă, devenit celebru și pentru consultațiile lui gratuite.

Copilărie terifiantă

A avut o copilărie marcată de momente terifiante în Darabani, în nordul Moldovei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al foametei din 1947, ce-a urmat. Tatăl său a făcut închisoare politică.

Unii oameni îi aruncau puștiului câte o bucată de mămăligă pe geam, alții îl înjurau și-l dădeau afară din curte.

„Mă duceam la 20-30 de kilometri de casă, copil fiind, și cerșeam! Ca să-mi salvez familia, mai aveam doi frați mai neputincioși. Pe malul Prutului, era singura posibilitate, cerșitul. Primeam d-alea gurii, dormeam noaptea în pădure. Nu exista nicio vietate, dormeam pe pat de frunze. Nu existau furnici, nu existau câini. Era un miros pestilențial de cadavre”, a rememorat celebrul personaj.

Citește și

Academician, fost ministru al Culturii: ”Școala noastră s-a manelizat, Doamne ferește să ajungă la cârma țării!”