Lecție de istorie la Medieșu Aurit

Câți dintre dumneavoastră ați auzit de Medieșu Aurit? Dacă nu știți ce și unde este, vă spunem noi. Este o localitate din județul Satu Mare, în care se pot face ore de istorie, chiar în mijlocul istoriei. Medieșu Aurit se află la 22 de kilometri de municipiul reședință de județ și găzduiește câteva adevărate comori. Situl arheologic  de acolo este foarte cercetat, descoperindu-se locuințe din epoca neolitică. La suprafață, avem alte frumuseți de admirat.

Unul dintre cele mai impresionante castele din România este Castelul Lonyai, a cărui construcție a început tocmai în secolul al 13-lea. 500 de ani mai târziu a fost refăcut în stil renascentist. Ruinele sale se pot vedea la Medieșu Aurit. Mult mai bine se prezintă Conacul Grosz, clădit în secolul al 19-lea. Acolo este acum sediul Primăriei. Conacul Boross, care datează din 1869, este la fel de spectaculos. A fost restaurat și reprezintă un punct de interes al Medieșului Aurit.

Lângă localitatea sătmăreană se află un alt loc deosebit, Rezervația arheologică Cuptoarele Dacice, întinsă pe 25 de hectare. Aici, între secolele 1-4 a fost un centru de producție a ceramicii, unde se făceau vase de provizii de mari dimensiuni. Nu mai puțin de 200 de cuptoare au fost identificate, asta însemnând că această zonă a reprezentat cel mai mare centru de producție ceramică din Europa, în afara fostului Imperiu Roman.

Citește și:

Un român de succes între Anderlecht și Antwerp. Reacția unui fost internațional belgian spune tot