Creștinii ortodocși se pregătesc să intre în Postul Crăciunului, Postul Nașterii Domnului. Conform rânduielilor bisericești se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, când această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post durează până pe 24 decembrie inclusiv.
Tot pe 14 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Apostol Filip. Lăsata Secului va avea loc în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie 2020. În perioada postului, nu se vor organiza nunți, botezuri sau alte evenimente de acest gen. Potrivit crestinortodox.ro, cuvântul sec din „lăsatul secului” se înțelege ca fiind sinonim cu uscat, de post sau fără grăsime. Cu toate acestea, clericii ne învață că accentul nu trebuie să fie pe mâncare, ci pe obiceiurile lumești care trebuie temperate!
Rostul fundamental al oricărui post este să ajute la dezintoxicare sufletului, nu cea a corpului, prin regim alimentar. Se spune că e mai important ce spunem și ce gândim decât ce anume mâncăm. Un post nu trebuie să domolească doar poftele trupești, ci să înbuneze și sufletul. Câteva tradiții de Lăsata Secului:
– Se pregătește o masa aleasă, cu bucate ce nu vor putea fi consumate în timpul postului, precum carnea, lactatele și alcoolul.
– Nu se coase, nu se țese și nu se toarce pentru a feri gospodăria de rele.
– Femeile pregătesc turte din mălai și dau de pomană.
– Dacă dai ceva cu împrumut în această zi, se vor înmulți lupii.
– Vasele folosite trebuie spălate și așezate cu gura în jos, pe masa în noaptea de dinaintea postului, pentru a goni spiritele care vor să intre în casă.
Citește și
Ofertă de Black Friday a Ministerului de Interne pentru interlopi: ”Rămâneți cu ușile nesparte!”