Lacul Vulturilor din județul Buzău, făcut celebru de Alexandru Vlahuță

Lacul Vulturilor sau ”Lacul fără Fund” din județul Buzău este singurul lac de origine glaciară din Carpații de Curbură, mai exact în Munții Siriului.

Și-a luat denumirea după ce Alexandru Vlahuță a scris în lucrarea sa celebră, ”România pitorească”, că aici ”vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici își învață puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufașii regi ai înălțimilor”.

Este o minunăție a naturii dar la ea nu poți ajunge atât de ușor. Se află la altitudinea de 1420 de metri și sunt trasee prin pădure care te solicită din punct de vedere fizic.

Lacul Vulturilor este unul dintre puținele locuri din România unde poți vedea capre negre, deoarece se află într-o zonă puțin cunoscută de către turiști, cu peisaje sălbatice aproape nemodificate.

Legende despre Lacul Vulturilor

Lacului i se mai trage și denumirea de ”fără fund” deoarece există o legendă conform căreia, un cioban din zonă, sătul de meserie, și-ar fi părăsit turma de oi și și-a aruncat bâta în acest lac. După un an, el a regăsit-o plutind în Dunăre, moment în care, topit de dorul locurilor unde s-a născut, a crescut și sa maturizat, a decis să se întoarcă la stănă, căutându-și turma de oi.

O altă legendă este aceea că oamenii ar fi construit un drum pe sub lac în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a induce în eroare armata germană. Tancurile ce au intrat pe acel drum nu au mai ieșit la suprafață niciodată.

Trasee spre Lacul Vulturilor

Traseul 1: Siriu – Satul Bontu Mare – Cătun Gura Milei – Valea Milea – Lacul Vulturilor Marcaj: triunghi roșu Durata: 5-6 ore

Traseul 2: Spre Poarta Vânturilor: Cabana Lacul Vulturilor – Lacul Sec – Șaua „Poarta Vânturilor”. Marcaj: punct roșu Durata: ½ oră

Traseul 3: Cascada La Șipot – Chiojdu-Lacul Vulturilor[1]. Are o lungime de circa 20 km si urmează DJ 103 P, DC 209, continuînd apoi pe ”drumul nemților” până la Lacul Vulturilor

Traseul 4: La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin Valea Neagra pe un traseu de 3,5-4 ore. Marcaj: Banda rosie. Traseul începe la Gura Siriului (520 m), – Dosul Muntelui , Poarta Vânturilor (1.490 m) apoi continuînd pe traseul 2 (punct rosu)

Traseul 5: Din localitatea Crasna (570 m). Valea Urlătoarea, Poarta Vânturilor. Marcaj: triunghi albastru Durata: 3-3,5 ore

Citește și:

Cascada Pruncea, una dintre cele mai frumoase din țară