Lacul Albastru, minunea din inima Maramureșului

Lacul Albastru de lângă Baia Sprie este unul dintre cele mai frumoase și interesante lacuri din România. Lacul este atât de deosebit datorită faptului că este singurul din lume care își schimbă culoarea în funcție de lumină sau de oamenii care înoată în lac.

Lacul Albastru, minunea din nord-vestul țării

Unicitatea Lacului Albastru face să fie tot mai vizitat de către turiștii din țară dar și de peste hotare. Situat la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina, în apropiere de localitatea Baia Sprie, lacul este pe lista de must-see al oricărui român.

Cum ajungi la Lacul Albastru

Ca să ajungi la această minunăție a naturii trebuie să pleci din centrul localității Baia Sprie, urci, prin fața bisericii catolice pe strada care conduce în direcția nordică până la liziera pădurii, iar de aici mergi pe poteca care urcă în serpentină până la Lacul Albastru. Veți ajunge acolo în 35-45 de minute.

Lacul Albastru este situat pe teritoriul comunei Baia Sprie, pe versantul sudic al Dealului Mina. Este la o altitudine de 530 de metri, având o suprafață de 0,5 hectare.

Lacul a fost creat după prăbușirea unei mine în 1919-1920, iar atunci când te apropii de el ai impresia că vezi craterul unui vulcan.

Proprietăți cu totul deosebite

Lacul Albastru din Maramureș este unicat în lume datorită proprietăților sale. Acesta își schimbă culoarea în funcție de anotimp, poziția soarelui și temperatura apei. Primăvara lacul are culoarea albastru deschis și albastru închis. Vara are culoarea verde închis și uneori cu reflexe de smarald, iar toamna devine verde închis și uneori mari. Nimeni nu a găsit încă o explicație științifică pentru aceste schimbări.

Alte lucruri deosebite despre Lacul Albastru

Lacul Albastru este un monument natural protejat, iar apa lacului este atât de curată încât turiștii pot vedea păstrăvii care înoată în el în toată frumusețea lor. Acest corp de apă nu îngheață niciodată, datorită unei surse a lacului care se împrospătează constant.

Citește și:

Bulgaria ”a tăiat” toate restricțiile