--> -->

Klaus Iohannis: România nu va intra într-un procedeu de austeritate

Președintele României susține că Guvernul nu are în plan măsuri de austeritate pentru a combate o eventuală criză economică, în cadrul unei conferințe de presă, azi.

A și motivat de ce. ”Atunci când Europa a încercat să combată criza prin măsuri de austeritate, a dat greș”, a reacționat șeful statului.

Declarațiile lui Klaus Iohannis au fost făcute în prima conferință ținută la Cotroceni din aprilie 2021 încoace.

Calendarul internațional: ”România mai sigură”

”Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România și dacă vorbim despre politică externă și despre politica de securitate a României pot să spun că au fost săptămâni foarte bune.

Dacă ne gândim doar la ultimele întâlniri mari care au avut loc săptămâna trecută summitul NATO de la Madrid și cu o săptămână înainte Consiliul European cred că ne amintim majoritatea cu plăcere de rezultatele bune care au fost obținute de România.

Cred că este potrivit să repet că aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori și acum cred că răspunsul este pe măsură: România este un actor foarte implicat în politica europeană și în politica de securitate.

Românii sunt mai bine apărați, România este mai bine protejată și dacă ne uităm și la vecinătate faptul că Ucraina, dar remarcabil și Moldova au primit statutul de candidat pentru a intra în UE ne dăm seama că și pe acest palier pentru România evoluția a fost pozitivă.

Aceste rezultate nu au venit de la sine și nu au căzut din cer, sunt rezultatele unei echipe mari. Guvernul, ministerele, reprezentanțele au lucrat, au fost rezultate muncite. Îmi exprim mulțumirea față de toți cei care s-au implicat”, a declarat Iohannis, potrivit Libertatea.

”Rezultatul nu a fost bun, nu accept acest experiment”

Jurnalist: Traversăm o perioadă dificilă. Ne confruntăm cu prețuri care au explodat, inflație, riscul să nu avem suficiente gaze. Se vorbește de criză economică, austeritate. Care sunt scenariile, măsurile pe care le luați în considerare? Există un scenariu al austerității?

Klaus Iohannis: Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. Am avut criza economică din 2009, 2010, 2011, unde s-a încercat în plan european să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost bun și nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România.

Planul pe care îl avem este planul care a fost prezentat în repetate rânduri de Guvern. Este un plan care până acum a funcționat foarte bine. Guvernul pe de o parte alocă bani suficienți pentru investiții, dispunem și de fonduri europene substanțiale. Guvernul a reușit să vină cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta populația vulnerabilă să treacă mai ușor de șocul creșterii prețurilor, mai ales la energie și la inflație.

Acestea vor continua, vom avea în continuare investiții semnificative, dar și pachete de sprijin acolo unde e nevoie. Situația este complexă,. Criza energetică nu s-a terminat. Se vorbește de o criză a alimentelor care poate nu ne afectează direct, dar dacă prețurile cresc, ne va afecta și pe noi. Trebuie să ne pregătim.

Aceste crize nu au fost generate de noi, ci de alții, în speță de Rusia care a atacat Ucraina. Trebuie să avem răbdare și guvernul să ia măsurile înțelepte, să sprijine populația vulnerabilă și să vină în sprijinul economiei. Acesta e planul și cu acesta vom trece peste aceste vremuri grele”, a mai declarat președintele României.

Citește și

Rafila anunță că nici vaccinații cu trei doze nu mai sunt protejați: ”Estimăm acest lucru”